Brexit-minister: “Groot-Brittannië moet EU verlaten op 31 oktober”

 De Britse minister voor de brexit, Stephen Barclay.
REUTERS De Britse minister voor de brexit, Stephen Barclay.
Groot-Brittannië "moet de Europese Unie verlaten" op 31 oktober. Dat verklaarde de Britse minister voor de brexit, Stephen Barclay, vandaag op een persconferentie voor de buitenlandse pers. "We hebben altijd duidelijk gezegd, en Boris Johnson - favoriet om premier Theresa May te vervangen - heeft ook zeer duidelijk gezegd: Groot-Brittannië moet op 31 oktober vertrekken".

"De 27 EU-landen hebben overigens ook gezegd dat een nieuw uitstel zonder doel niet wenselijk is voor de Europese Unie", zei Barcley, die het had over "brexit-moeheid”. Hij wees er verder op dat de bedrijven ook willen dat de onzekerheid niet langer aansleept. 

De twee favorieten voor de opvolging van Theresa May, Boris Johnson en Jeremy Hunt, hebben verzekerd dat ze een akkoord met de EU willen, nadat het Britse parlement al drie keer het akkoord verwierp dat Theresa May in november had gesloten. Maar geen van beiden sluit een brexit zonder akkoord uit. Johnson, die in de peilingen voorligt, wil de scheiding in oktober, akkoord of niet.

Voor Barclay is het "in het belang van de twee partijen om een no deal te vermijden". Hij wees erop dat "volgens onze analyses de impact van een no deal belangrijker zal zijn voor Ierland dan voor Groot-Brittannië". De Britse brexit-minister ontmoet morgen de hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Marina De Martelaere, ik voorspel eerder het omgekeerde. De UK valt uiteen, de harde Brexiteers ijlen - ze menen dat ze nog in het koloniale tijdperk leven en een grootmacht voorstellen op wereldvlak. Vergeet het, de pond is gecrashed, vele bedrijven verlaten het land. Belastingsvoordelen bieden zal geen verschil maken zolang je geen voet hebt op de naburige afzetmarkten. Zelfs de US zal strenge voorwaarden stellen om een weg naar coöperatie te openen.

 • Pat Hendrikx

  De briljante politici vallen over elkaar in de U.k. Boris is een genie net zoals May, Leadsome, Farage en Gove, Hunt. En die nitwits gaan dan Europa aanvallen. Maar dat krijg je als je je eigen slecht beleid altijd op Europa afschuift. Populisme steekt terug de kop op ik Europa.Een zondebok kiezen en lullen.

 • Danny Willems

  De Britse hoogmoed ( hebben nog steeds nt begrepen dat er niet meer kan onderhandeld worden ) staat voor de val! schop die gasten inderdaad op 31 oktober 2019 buiten! met of zonder deal! Dat spelletje heeft lang genoeg geduurd! Het zal even voor beide (UK en EU-landen) moeilijk zijn, zeker voor een aantal firma's, maar de Britten zullen niet stoppen van eten of zaken kopen! en een nieuwe vorm van uitwisseling goederen en diensten zal er sneller zijn dan met een eventueel uitstel!

 • Marina De Martelaere

  Europa zal bleiten zonder het VK. Hadden er maar meer landen in Europa dezelfde moed als VK

 • stefan crama

  Één mooi voorbeeld hoe populisme dat samengaat met leugens een land kapot kunnen maken want geloof me, ze zullen het voelen en meer dan ze denken.