Brexit leidt tot eerste onafhankelijkheidsmars Wales ooit

Betogers van de eerste Welshe onafhankelijkheidsmars in de geschiedenis.
Getty Images Betogers van de eerste Welshe onafhankelijkheidsmars in de geschiedenis.
In de hoofdstad van Wales, Cardiff, heeft vanmiddag een onafhankelijkheidsmars plaatsgevonden. Het is de eerste in de geschiedenis van het land, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de organisatie liepen bijna 3.000 mensen mee.

Ondanks het vrij bescheiden aantal actievoerders is de mars opmerkelijk. In tegenstelling tot Schotland heeft Wales nooit een grote onafhankelijkheidsbeweging gekend. Sinds de Britten in 2016 in meerderheid voor de brexit stemde, neemt het aantal voorstanders van Welshe onafhankelijkheid echter toe. En dat ondanks het feit dat de bevolking van Wales zelf ook nipt voor de brexit stemde. In Schotland stemde een ruime meerderheid van 62 procent tegen.

Andere factor is de groeiende armoede in Wales. Uit een peiling van ITV Wales blijkt dat 12 procent van de inwoners van het land voor onafhankelijkheid van Londen is. Een woordvoerder 
van de Welshe nationalistische partij Plaid Cymru zei tegen lokale media dat de Britse regering Wales te lang heeft genegeerd. “Een derde van onze kinderen leeft in armoede en als je naar de brexit kijkt kun je zien dat Westminster Wales niet kan regeren." Volgens hem hangt er verandering in de lucht. “Jarenlang leek onze wens om een onafhankelijk Wales te zien ver weg. Maar het tij keert, de marsen worden talrijker en de stemmen luider.”

Aan het eind van de mars zongen betogers het nationale volkslied van Wales, luisterend naar de titel Hen Wlad Fy Nhadau. Organisator Llywelyn ap Gwilym zegt dat het debat op gang is gekomen door brexit. “Er is een groeiend besef dat onafhankelijkheid normaal is.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Van mij mag een regio onafhankelijk worden zoals Catalonië bv. Wilt Schotland en/of Wales bij de E.U. blijven dan moet dat kunnen. Goede handelsakkoorden en iedereen wilde toch globalisatie of niet ? Bij mijn weten betekent dat dat je zaken doet met wie je wilt.. Voor zo weinig ik weet, is Wales Londen niet.

 • Gilbert Vermeersch

  Door de Brexit willen ze onafhankelijk worden van Engeland net zoals de schotten, verstandig. Ben 100% pro EU, ben 50% tevreden over het beleid.

 • Maurice Keukelaers

  Dit is een normale reactie als een bevolkingsgroep oordeelt dat het centrale gezag (nationaal of erger nog de EU) alle beslissingen neemt en er één grote eenheidsworst probeert van te maken. Zie trouwens ook naar het groeiend protest in andere Europese landen.

 • Marc Geerts

  Doe daar wat jullie willen maar kom straks niet bleiten in ons land hé.

 • Jef Pauwels

  De brexit luidt uiteindelijk het einde in van Groot Brittannië . Farage zal blij zijn.