Brexit: Europese Commissie bereidt burgers, bedrijven en lidstaten voor op einde transitieperiode

Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier (rechts) spreekt met de Britse hoofdonderhandelaar David Frost - maart 2020.
AP Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier (rechts) spreekt met de Britse hoofdonderhandelaar David Frost - maart 2020.
De Europese Commissie gaat de lidstaten, bedrijven en burgers bijstaan om zich voor te bereiden op het einde van de transitieperiode na de brexit. Dat einde staat voorlopig voor 31 december geprogrammeerd.

Ongeacht of er al dan niet een overeenkomst over een toekomstig partnerschap wordt gesloten, zullen er vanaf 1 januari 2021 wijzigingen worden aangebracht in de grensoverschrijdende handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. “De openbare administraties, bedrijven, burgers en andere betrokken partijen zullen de gevolgen voelen van de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten”, verklaarde Michel Barnier, brexit-onderhandelaar voor de EU. “Als gevolg van de beslissing van de Britse regering om de transitieperiode niet te verlengen, weten we dat er vanaf 1 januari volgend jaar veranderingen op til zijn, akkoord of niet.”

De Europese Commissie heeft sector per sector een overzicht opgesteld van de domeinen waarop de brexit zich zal laten voelen, ongeacht of er tussen de EU en de Britten een akkoord uit de bus komt. Met het overzicht wil het de onderhandelingen geenszins beïnvloeden, benadrukt de commissie.
De volgende onderhandelingsronde tussen Europeanen en Britten is voorzien voor de week van 20 juli. Ondertussen lopen de gesprekken door. “De discussies van deze weken tonen aan dat er belangrijke verschillen bestaan tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk”, schreef Barnier op Twitter. “We blijven werken met geduld, respect en overgave.”

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU op 31 januari politiek verlaten, maar blijft lid van de interne markt en de douane-unie voor een overgangsperiode tot 31 december. Ondertussen moeten de Britten en Europeanen onderhandelen over hun toekomstige relatie, op commercieel maar ook op veiligheidsgebied.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.