Brengt Trump volgende week dan toch een bezoek aan Groot-Brittannië?

Demonstranten tegen de G20-top in Hamburg, die vlnr. Theresa May, de Japanse premier Shinzo Abe, Donald Trump en Emmanuel Macron uitbeelden.
ap Demonstranten tegen de G20-top in Hamburg, die vlnr. Theresa May, de Japanse premier Shinzo Abe, Donald Trump en Emmanuel Macron uitbeelden.
In het allergrootste geheim bereidt het Witte Huis mogelijk dan toch een bezoek van Amerikaans president Donald Trump voor aan het Verenigd Koninkrijk. Dan bezoek zou dan pas op het allerlaatste moment bekendgemaakt worden, om het demonstranten tegen het bezoek zo moeilijk mogelijk te maken.

Volgens geruchten waarover verschillende Britse media berichten zou Trump mogelijk komende week zijn golfresort in Schotland bezoeken, en die gelegenheid te baat nemen om premier Theresa May te bezoeken in Londen. Dat zou dan pas 24 uur op voorhand duidelijk worden. Zekerheid is er echter niets, noch het Witte Huis noch Downing Street 10 kunnen of willen ook maar iets definitiefs bevestigen.

Het enige wat vast staat,  is dat Trump donderdag en vrijdag op staatsbezoek gaat naar Polen, vooraleer hij naar de G20-top in Hamburg trekt dit weekend. Op 14 juli wordt de Amerikaanse president dan weer verwacht in Frankrijk, waar hij op uitnodiging van president Emmanuel Macron mee de nationale feestdag komt vieren. Wat Trump tussen die dagen van plan is, is niet bekend. Aan The Sunday Times vertelde een bron uit het Witte Huis anoniem wel dat er een "window of opportunity" - een kans - is om naar het Verenigd Koninkrijk te komen als de president toch in Europa is.

May nodigde Trump begin dit jaar uit naar het Verenigd Koninkrijk toen ze hem als eerste wereldleider bezocht in het Witte Huis zeven dagen na zijn inauguratie. Het bezoek stond oorspronkelijk voor juni gepland, maar werd uiteindelijk uit vrees voor massaprotesten uitgesteld tot oktober. Volgens hardnekkige geruchten zou Trump ontevreden zijn over de publieke steun bij de Britten.

Meteen na de uitnodiging door May vormden tegenstanders van de Amerikaanse president de 'Stop Trump'-coalitie die beloofde de grootste demonstratie in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk op de been te brengen op de dag van het bezoek. Of dat bij het eventuele blitzbezoek van Trump ook het geval zal zijn, is afwachten.

De Britse premier May bracht in januari al een bezoek aan het Witte Huis.
reuters De Britse premier May bracht in januari al een bezoek aan het Witte Huis.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.