Breivik wil voorwaardelijk vrij

Anders Behring Breivik in de rechtbank in 2017.
reuters Anders Behring Breivik in de rechtbank in 2017.
Anders Behring Breivik, de Noorse rechtse extremist die 77 mensen om het leven heeft gebracht in 2011, wil voorwaardelijk in vrijheid worden gesteld. Dat heeft zijn advocaat woensdag aangekondigd.

Breivik wordt apart vastgehouden van andere gedetineerden. Hij klaagt ook over zijn isolement en daagt de staat voor de rechter om zijn gevangenisomstandigheden aan te klagen, aldus Øystein Storrvik. "Ik heb in zijn naam een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling gestuurd", aldus de advocaat aan de Noorse krant Verdens Gang. Hij wijst erop dat dit het recht is van Breivik.

De extremist zit vast in de gevangenis van Skien. Hij beschikt er over drie cellen van elk meer dan 10 vierkante meter, uitgerust met een televisie, videospelletjes en een dvd-speler, een computer zonder internetverbinding en fitnessmateriaal.

De groep die de nabestaanden van de aanslag van Breivik steunt, wil geen reactie geven op het bericht.

Op 22 juli 2011 liet Breivik een bom ontploffen nabij de regeringszetel in Oslo. Op het eiland Utøya opende hij vermomd als politieagent het vuur op deelnemers van een jeugdkamp van de Arbeiderspartij. Hij bracht 77 mensen om het leven. De 41-jarige extremist werd veroordeeld tot 21 jaar cel, een straf die nog kan worden verlengd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Beintema

  Dit ziekelijke uitschot moet gewoon levenslang achter de tralies!!!

 • Hugo Craen

  3 cellen met al die spullen voor een massa moordenaar én t lef hebben vrij te willen komen? 1 cel van 4 op 4 met bed en pispot , tot de dood.

 • Lieve Peeters

  Toen hij zijn misdaden beging twijfelde ik al sterk aan zijn verstand. En nu, ... nog meer... en je moet maar durven !! veel mensen ombrengen en dan nog vragen om vrijlating. Daar moet je gestoord voor zijn.

 • Noël Vandenbulcke

  Sommigen van die advocaten hebben niet het minste normbesef meer. Vragen om iemand in vrijheid te stellen na zoveel mensen te hebben omgebracht. Wat denkt die advocaat wel. Het lijkt alsof voor hem een mensenleven niet de minste waarde heeft.