Brein achter gijzelingsdrama Moskous theater na 12 jaar opgepakt

Meer dan twaalf jaar na het gijzelingsdrama met meer dan 170 doden in een theater in Moskou, heeft de Russische politie naar eigen zeggen een figuur achter de schermen van de gijzeling opgepakt. De nu 41-jarige had destijds wapens en springstoffen geleverd, zo zei een woordvoerder van Justitie aan het persagentschap Interfax. De man uit de deelrepubliek Tsjetsjenië in de noordelijke Kaukasus wijst de beschuldigingen van de hand.

Op 26 oktober 2002 bestormden Russische veiligheidstroepen het Doebrovka-theater, waar een terreurgroep meer dan 800 gegijzelden al drie dagen vasthield. De groep eiste de terugtocht van de Kremlin-getrouwe troepen uit Tsjetsjenië. Uiteindelijk overleden minstens 129 gegijzelden en 41 daders.

Nabestaanden beschuldigen de overheid ervan, details van de operatie geheim te houden. Zo is de samenstelling van een gas dat door de veiligheidstroepen was ingezet om de gijzelnemers buiten gevecht te stellen, tot op heden nog steeds een staatsgeheim. Talrijke gegijzelden stikten door het gas.