Brein achter aanslag op Joods restaurant in Parijs in 1982 opgepakt

Bij de aanslag vielen 6 doden en 22 gewonden.
rv Bij de aanslag vielen 6 doden en 22 gewonden.
Het vermoedelijke brein achter de aanslag op een Joods restaurant in Parijs in 1982 is opgepakt in Jordanië. Dat is vandaag vernomen uit een Franse gerechtelijke bron.

De 62-jarige Zouhair Mouhamad Hassan Khalid al-Abassi, ook bekend als 'Amjad Atta', was een van drie verdachten tegen wie een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd eind februari, meer dan 32 jaar na de feiten. De drie waren voormalige leden van de Palestijnse Abou Nidal Organisatie.

Hij wordt ervan verdacht de aanslag te hebben geleid. Het proces voor de aanvraag tot uitlevering is opgestart, aldus een gerechtelijke bron in Parijs.

De twee andere arrestatiebevelen hebben betrekking op twee vermoedelijke leden van het commando. De 59-jarige Mahmoud Khader Abed Adria, of 'Hicham Harb', woont momenteel in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De 56-jarige Walid Abdulrahman Abou Zayed, ofwel 'Souhail Othman', woont in Noorwegen.

Zes doden

Op 9 augustus 1982 werd een granaat gegooid in het restaurant van Jo Goldenberg, in een Joodse wijk in het centrum van Parijs. De granaat ontplofte temidden van een vijftigtal gasten. Daarna kwamen twee mannen binnen die het vuur openden. Het commando, volgens een bron dichtbij het dossier bestaande uit drie tot vijf gewapende mannen, schoot op straat met Poolse WZ-63-geweren op voorbijgangers. De aanslag die drie minuten duurde, kostte aan zes mensen het leven. Ook vielen 22 gewonden.

De operatie werd toegeschreven aan de Palestijnse groep Fatah-Revolutionaire Raad, ook gekend als de Abou Nidal Organisatie, naar de oprichter ervan. Die kwam in 2002 in mysterieuze omstandigheden om het leven.

Al-Abassi wordt beschouwd als de nummer 3 van het "comité van speciale operaties" van de groep, geleid door Abou Nizar, de rechterhand van Abou Nidal.

Volgens Jordaanse ambtenaren is al-Abassi op borg weer vrijgelaten, in afwachting van een beslissing omtrent zijn uitlevering. Wanneer dit gebeurde, is onduidelijk. De man kreeg ook een reisverbod.