Brazilië mengt zich in conflict tussen Colombia en Ecuador

Colombia heeft de territoriale onafhankelijkheid van Ecuador geschonden. Die beschuldigingen komen van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Hij roept de Zuid-Amerikaanse landen op de zware regionale crisis op te lossen.

'Colombia heeft de onafhankelijkheid van Ecuador geschonden, dat is een feit. Dat zal de Colombiaanse president Alvaro Uribide moeten toegeven', meent Lula tijdens een korte persontmoeting in Campinas.

De Braziliaanse president vindt het moeilijk om een oplossing te vinden. Volgens hem had Colombia eerst de regering van Ecuador moeten vragen of zij de revolutionaire gewapende rebellen op hun grondgebied mocht aanhouden. 'Dat is echter niet gebeurd. Maar nu moeten wij een oplossing vinden'.

Ecuador heeft maandag haar diplomatieke relaties met Colombia verbroken nadat zaterdag Colombiaanse troepen op haar grondgebied waren binnengedrongen en waarbij Raul Reyes, de nummer 2 van Farc, is omgekomen. Bondgenoot Venezuela heeft de ambassadeur van Colombia het land uitgezet en besloten om troepen naar het grensgebeid te sturen.

Ondanks de stijgende spanningen, gelooft Lula in een 'geweldloze oplossing' van het conflict.

Vandaag zal de president van Ecuador, Rafael Correa, naar Brazilië afreizen voor een gesprek met Lula. Daarna reist de president die van Peru komt, door naar Venezuela, Panama en de Dominicaanse Republiek. Brazilië zal met de andere Zuid-Amerikaanse staatshoofden een geweldloze oplossing zoeken, bevestigt Lula. 'De regio is niet voorbereid op een conflict en wil dat ook niet'. (afp/mvl)