Brazilianen protesteren tegen president Rousseff

In Brazilië is vandaag massaal gedemonstreerd tegen de regering van de linkse presidente Dilma Rousseff. Meer dan een kwart miljoen mensen kwamen op straat, sommige bronnen spreken zelfs van 600.000 betogers. Die eisen nieuwe verkiezingen en de afzetting van Rousseff, van wie de populariteit naar een ongekend dieptepunt is gezakt.

De organisatoren hadden opgeroepen tot betogingen in meer dan 200 steden doorheen het land. Ze hadden gehoopt op een even grote deelname als de massaprotesten in maart en april, en dat lijkt gelukt.

De manifestanten eisen het vertrek van presidente Dilma Rousseff of de opstart van een parlementaire afzettingsprocedure. Een peiling begin augustus toonde aan dat slechts 8 procent van de Brazilianen vindt dat ze goed bezig is.

Economie & corruptie
Rousseff heeft het niet onder de markt. De Braziliaanse economie gaat door een recessie, waardoor ze heel wat onpopulaire besparingen moet doorvoeren, terwijl de inflatie bijna oploopt tot tien procent. Ook allerlei corruptieschandalen die de Braziliaanse politiek teisteren, drijven Rousseff -die aan haar tweede ambtstermijn bezig is- steeds meer in het nauw.