Braziliaanse spirituele ‘wonderdokter’ aangeklaagd voor verkrachting

De Faria komt aan bij de politie om zichzelf aan te geven.
REUTERS De Faria komt aan bij de politie om zichzelf aan te geven.
De Braziliaanse João Teixeira de Faria (76), die onder de naam João de Deus (Jan van God) internationaal bekend kwam te staan als ‘wonderdokter’, is door de autoriteiten in Brazilië aangeklaagd wegens verkrachting. Hij wordt door meer dan 600 vrouwen van misbruik en verkrachting beschuldigd.

Sinds 1976 runt De Faria een ‘spiritueel ziekenhuis’ in de plaats Abadiânia. Zijn bekendheid groeide enorm nadat hij in 2013 was geïnterviewd door de Amerikaanse talkshowhost Oprah Winfrey. De Faria nam vrouwen mee naar een kantoortje voor ‘privésessies’, waar hij ze misbruikte of verkrachtte. 

De bal kwam aan het rollen door de Nederlandse choreografe Zahira Lieneke Mous (34), die op de Braziliaanse televisie haar verhaal deed. Hierna kwamen de getuigenissen en verhalen van patiënten van De Faria massaal binnen bij de politie en de openbare aanklager. 

Eigen dochter slachtoffer

Onder de slachtoffers is ook zijn eigen dochter, die hem “een monster” noemt. De slachtoffers zijn tussen de 9 en 67 jaar oud. 

Veel van hen zijn Braziliaans, maar naast de Nederlandse Zahira Mous die de zaak aan het rollen bracht, meldden zich ook vrouwen uit de VS, Bolivia, Duitsland, Zwitserland en ons land. Allemaal gaven ze aan door De Faria misbruikt te zijn.

De Faria heeft zich inmiddels aangegeven bij de politie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luc De Clip

    En er zijn miljoenen gevonden in cash en op rekeningen, alsook in verborgen bergplaatsen samen met arsenaal aan wapens en munitie. Ondertussen blijft zijn zogenaamd gezondheidscentrum 'gewoon' doorwerken.

  • Marc Krol

    Dan zijn 599 mee schuldig aan de misbruiken van die man de eerste had klacht moeten indienen en al die anderen eigen schuld dikke bult