Braziliaanse regering wil afzetting Rousseff nog tegenhouden

De Braziliaanse regering wil met een bezwaarschrift voor het Hof van Cassatie de afzetting van presidente Dilma Rousseff op het laatste ogenblik nog voorkomen. De petitie was vooral gericht tegen de al eerder afgezette parlementsvoorzitter Eduardo Cunha, berichtte het portaal Folha de S. Paulo. Rousseff toonde zich aan de vooravond van de cruciale stemming in de Senaat over haar afzetting strijdvaardig. "De laatste dag van mijn mandaat is 31 december 2018", zo zei ze gisteren.

Cunha was wegens belemmering van het onderzoek naar corruptie tegen hem door het Hof van Cassatie geschorst. Hij had de impeachmentprocedure tegen Rousseff met handigheidjes en partijdigheid geforceerd.

De regering stelt wegens de beschuldigingen tegen Cunha en zijn afzetting de wettigheid van de procedure in vraag. Hij zou vijf miljoen dollar smeergeld opgestreken hebben en in Zwitserland hebben gedeponeerd.

Rousseff wordt ervan beticht de begrotingsbalans kunstmatig opgeschoond te hebben. Bij een meerderheid van 41 van de 81 senatoren in de Senaat wordt ze onmiddellijk geschorst. Dan moet vicepresident Michel Temer van de Partij van de Democratische Beweging (PMDB) de uitvoerende zaken overnemen. In de periode van de schorsing moeten de beschuldigingen tegen Rousseff juridisch onderzocht worden. In de herfst zou ze dan definitief uit haar ambt ontheven kunnen worden.

"Ik ga mij hiertegen verzetten met al mijn krachten en zal daarbij alle mogelijke middelen gebruiken", zo zei het staatshoofd voor duizenden supporters in een toespraak ter gelegenheid van een verdrag over vrouwen.

Moderne staatsgreep
"Ik heb genoeg van ontrouwe mensen en verraders", zo zei Rousseff die haar vicepresident en de eind vorige week afgezette parlementsvoorzitter Eduardo Cunha van een "moderne staatsgreep" beschuldigde.

"Die twee hebben een soort staatsgreep bedacht, zonder wapens maar een staatsgreep die onze grondwet verscheurt", aldus Rousseff.

"Ik ben een soort slachtoffer zoals zoveel Brazilianen, zo zei de voormalige 68-jarige guerrillastrijdster, die onder de militaire dictatuur (1964-1985) gemarteld werd. "Maar wel een slachtoffer dat vecht en niet aftreedt."

Braziliaans president Dilma Rousseff.
REUTERS Braziliaans president Dilma Rousseff.