Braziliaanse president vindt masker in winkels, kerk en op school niet nodig

Archiefbeeld. President Jair Bolsonaro.
AFP Archiefbeeld. President Jair Bolsonaro.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een wet goedgekeurd die het dragen van mondmaskers verplicht in de openbare ruimte, zoals op straat en in het openbaar vervoer. Tegelijkertijd sprak Bolsonaro zijn veto uit over een aantal specifieke onderdelen van de wet: het dragen van een mondmasker wordt niet verplicht door de overheid in winkels, bedrijven, kerken scholen. 

De president is zelf een verklaard tegenstander van mondmaskers. Hij vertoont zich veelal op straat zonder mondbescherming. Een rechter verplichtte hem onlangs om het masker in het openbaar wel te dragen, maar in hoger beroep besliste een andere rechter het tegendeel.

Ook schrapte Bolsonaro de wetsartikelen die de overheid verplichten om mondmaskers uit te delen aan sociaal zwakkeren en werkgevers opdragen maskers beschikbaar te stellen aan het personeel.

Vrijdag werden in Brazilië 42.223 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daarmee steeg het aantal infecties tot 1,53 miljoen, meldde het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Ook was er opnieuw een forse toename van het aantal doden als gevolg van het virus. Met 1.290 nieuwe doden steeg het totaal aantal dodelijke slachtoffers van Covid-19 in Brazilië tot 63.174. Na de VS telt het land de meeste besmettingen en de meeste doden.

Lees ook:

OPINIE. Hoe Brazilië het op één na zwaarst getroffen land door Covid-19 werd

Meer dan 57.000 doden, maar toch wordt er gevoetbald in Brazilië: “Hopelijk overleven we allemaal deze waanzin”

Hoe Latijns-Amerika een coronabrandhaard werd (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • raymonda dewulf

    Binnenkort hoeft hij geen regenwoud meer te laten afbranden, dan zijn er genoeg mensen in zijn land gestorven dat er bouwgrond bij overvloed is,

  • Tamzin Andersen

    Dit is niet meer normaal : in gesloten ruimten mag een mondmasker niet en het gratis uitdelen aan armen en werknemers mag ook niet. Het lijkt een weldoordacht plan om het bevolkingsaantal van zijn land drastisch naar beneden te brengen.