Braziliaanse president noemt angst voor coronavirus "hysterisch" en zou zelf “niks voelen” als hij besmet was

Braziliaans President Jair Bolsonaro.
AFP Braziliaans President Jair Bolsonaro.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de angst voor het coronavirus "hysterisch" en wil dat bestuurders de coronamaatregelen in zijn land weer terugdraaien. "We moeten terug naar de normale situatie", zei de rechts-populistische president dinsdag in een toespraak. Hij zei ook dat hij zelf “niks zou voelen” als hij het virus zou oplopen.

Eerder deed hij het virus af als "een fantasie", vergelijkbaar met "een klein griepje", ondanks dat er wereldwijd sinds vorig jaar december meer dan 400.000 mensen besmet raakten en meer dan 18.000 mensen eraan zijn overleden. De uitspraken van Bolsonaro konden op veel kritiek rekenen. In Brazilië zijn meer dan 2.000 mensen besmet, bijna 50 mensen stierven aan de gevolgen van het virus.

Trump

Bolsonaro lijkt dezelfde lijn te volgen als zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Die zei dinsdag dat de Amerikaanse economie rond Pasen, op 12 april, weer moet gaan draaien.

Tijdens de speech van de Braziliaanse president demonstreerden mensen in het hele land tegen zijn uitspraken door op potten en pannen te slaan. Volgens opiniepeilingen is de populariteit van Bolsonaro tijdens de coronacrisis gedaald.

Zelf besmet?

Eerder deze maand ontstond verwarring over de vraag of Bolsonaro zelf besmet was geraakt met het coronavirus en mogelijk de Amerikaanse president Trump had besmet tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. Volgens Braziliaanse media was na een eerste test het nieuwe coronavirus effectief vastgesteld en Fox News meldde dat Bolsonaro’s zoon Eduardo dat nieuws bevestigde. Maar die laatste verklaarde later dat zijn vader toch negatief testte. Trump liet zich ook testen en was naar eigen zeggen niet besmet.

Lees ook: “België is een voorbeeld”, zegt viroloog Ab Osterhaus, de Marc Van Ranst van onze noorderburen (+)

Bekijk ook:

Vijf bewoners van serviceflats De Fontein overleden aan coronavirus

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlos Miguel

  Het is toch echt een populistisch trekje om de ernst vd zaak in te zien blijkbaar en in ontkenning door het leven te gaan.

 • JAMAL MAHASSINE

  als het erger word ,moeten deze lieden terecht staan

 • Karel Van Biezen

  Het is altijd hetzelfde liedje, ook bij de gewone mensen in de maatschappij zie je dat verschijnsel. Hoe minder ze gestudeerd hebben en hoe minder kennis van zaken, hoe meer wijsheid ze menen in pacht te hebben en hoe meer ze overtuigd zijn van hun grote gelijk. Dommeriken noemt men zo’n mensen en ze zijn in dit geval niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere mensen in de maatschappij die zich wel aan de regels houden en mogelijk kwetsbaar zijn.

 • ivan de ridder

  Laat Trump, Johnson en Bolsonaro dan maar eens bewijzen dat ze 100% immuun zijn en enkele maanden in de brandhaarden van Italië verblijven zonder enige bijstand ... dit krijg je met clowns aan de macht.

 • Markos Agios

  De ware aard komt boven. Allemaal zijn ze hetzelfde en denken alleen aan zichzelf. Verban dit volk uit de samenleving aub.