Braziliaanse president Jair Bolsonaro test positief op corona

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (65), links.
AFP De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (65), links.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (65) heeft positief getest op het coronavirus. Bolsonaro liet zich maandag opnieuw testen op het longvirus, nadat lokale media berichtten dat de president symptomen vertoont die worden geassocieerd met het virus. Zopas maakte hij op CNN Brazil de resultaten van de test bekend: positief.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Maandag was in een video op YouTube te zien dat Bolsonaro een mondkapje droeg en probeerde afstand te houden van zijn aanhangers, die hem voor het presidentieel paleis opwachtten. Hij vertelde hen dat hij op advies van de dokter afstand hield omdat hij symptomen vertoonde. De Braziliaanse president vertelde zijn aanhangers volgens Reuters dat hij zich in Brasilia had laten testen, en dat een onderzoek alvast had aangetoond dat zijn longen “schoon” zijn. Eerder hadden CNN Brasil en een lokale krant bericht dat de president symptomen vertoont die worden geassocieerd met het virus, zoals koorts. Bolsonaro neemt naar eigen zeggen onder meer het medicijn hydroxychloroquine. Het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine tegen corona is omstreden omdat de werking niet is bewezen.

De president kondigde de uitslag van de test zelf aan op televisie. “De test was positief”, zei hij -met een mondmasker aan- tegen een aantal reporters aan zijn ambtswoning. “Er is geen reden tot ongerustheid. Dat is het leven, en het leven gaat voort. Ik dank God voor mijn leven en de rol die ik gekregen heb in de toekomst van dit grote land genaamd Brazilië", klonk het. Na dat statement zette Bolsonaro enkele passen achteruit, nam hij zijn mondmasker af en zei hij: “Kijk gewoon naar mijn gezicht. Ik ben oké. Bedankt aan iedereen die voor me heeft gebeden. Aan iedereen die me bekritiseert: geen probleem. Ga door met kritiek geven zoveel jullie willen”

Afgelopen weekend was de Braziliaanse president samen met zijn zoon aanwezig op een viering ter ere van Onafhankelijkheidsdag in de woning van de Amerikaanse ambassadeur in Brasília, waar verschillende Braziliaanse ministers aanwezig waren. Op foto’s van die bijeenkomst is te zien dat de mannen geen mondmasker droegen. Bolsonaro vloog ook naar de staat Santa Catarina om poolshoogte te nemen nadat die staat was geteisterd door zware stormen.

“Klein griepje”

Bolsonaro - de zogenaamde ‘Trump van de Tropen’ - heeft herhaaldelijk de impact van het virus geminimaliseerd, ook al is Brazilië één van de meest getroffen landen wereldwijd. Het land telt 1,6 miljoen bevestigde besmettingen, en meer dan 65.000 overlijdens als gevolg van het virus. Deskundigen zijn echter van mening dat de werkelijke cijfers aanzienlijk hoger zijn, want in Brazilië wordt maar heel weinig getest.

De Braziliaanse regering heeft vanaf het begin de pandemie gebanaliseerd en de president deed het coronavirus af als een “klein griepje”. Het staatshoofd was vooral bang voor de economische schade van een lockdown en wou geen maatregelen nemen. Twee Braziliaanse ministers van Volksgezondheid namen al ontslag naar aanleiding van verschillen van inzicht met de president. Een aantal staten en steden heeft zelf beschermingsmaatregelen genomen. De laatste tijd bepleit Bolsonaro een snelle heropening van de economie van zijn land en inmiddels worden de beperkingen op veel plaatsen al versoepeld. In de miljoenenstad Rio de Janeiro zijn bijvoorbeeld al weer restaurants en bars geopend en gaan al veel mensen weer naar de strandpromenade op Copacabana.

Geen enkel land is immuun, geen enkel land blijft gespaard en ook geen enkel individu is buiten bereik van het virus

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus

De directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de Braziliaanse president “een snel herstel” toegewenst. “Geen enkel land is immuun, geen enkel land blijft gespaard en ook geen enkel individu is buiten bereik van het virus, zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus en de directeur spoeddiensten van de WHO Michael Ryan, zei dat “een prins en een arme sukkelaar even kwetsbaar zijn tegenover het virus.”

Lees ook: Hoe Latijns-Amerika een coronabrandhaard werd (+)

President Jair Bolsonaro.
AFP President Jair Bolsonaro.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Van Bogaert

  Ook zo een van de slimme mannen die denken dat ze het veel beter weten dan de virologen.

 • Christine Laevers

  Als hij zo gelovig is moet hij die besmetting toch wel ervaren als een straf van god. Hopelijk komt hij tot inkeer en stuurt hij zijn beleid bij. Maar eigenlijk geloof ik daar niet. Ook na overleving zal hij geen gram intellectuele bagage bij hebben gekregen.

 • Chris Van Neyghem

  De beste behandeling ? Hij gebruikt zelf chloroquine en hydroxychloroquine... omdat hij zelf overtuigd is dat deze hem gaan genezen. (hij is altijd al een groot voorstander geweest om deze medicijnen te gebruiken). Velen zeggen dat dit wetenschappelijk niet bewezen is hoor. (hier in Brazilie heeft iedereen toegang tot dit soort medicijnen...) heel goedkoop.

 • Chris Van Neyghem

  dat interview met Bolsonaro was wel meer dan 30minuten lang. Ik vind dat de pers daar altijd heel veel aan wringt en woorden wegknipt. Ik woon hier in Brazilië en vind Bolsonaro de beste president die ik hier al gezien heb de voorbije 13 jaar (zolang ik hier al woon). Ik heb diene hier geen ourwoud in brand zien steken. Hij heeft soms wel wat rare uitspraken - maar die hadden Dilma en Lula zeker ook. Een heel kalm interview waar Bolsonaro op alle vragen heel kalm antwoord.

 • Pablo Nuyens

  Geloof ik totaal niets van !