Braziliaanse parlementsvoorzitter beschuldigd van corruptie

Eduardo Cunha is de eerste politicus die zich moet verantwoorden in het grootschalige corruptiedossier dat duizenden Brazilianen de straat opjoeg in Rio de Janeiro.
REUTERS Eduardo Cunha is de eerste politicus die zich moet verantwoorden in het grootschalige corruptiedossier dat duizenden Brazilianen de straat opjoeg in Rio de Janeiro.
Het Petrobras-schandaal in Brazilië breidt nog altijd uit. Donderdag werd de voorzitter van de Kamer, Eduardo Cunha, aangeklaagd voor corruptie en het witwassen van geld. Omdat hij een volksvertegenwoordiger is, heeft het parket klacht neergelegd bij het Hooggerechtshof. Het is de eerste keer dat parlementsleden in Brazilië zich in deze zaak voor de rechter zouden moeten verantwoorden.

De onderzoekers menen dat Cunha, een voormalig vertrouweling van presidente Dilma Rousseff maar nu een politiek tegenstander, alles samen 40 miljoen dollar aan smeergeld heeft ontvangen, wegens zijn banden met het staatsoliebedrijf Petrobras. Hij zou een deel van het geld ook aan anderen verdeeld hebben. Het parket eist nu dat hij dat geld, plus 40 miljoen dollar aan schadevergoeding en intresten, terugbetaalt. Maar het is uiteindelijk aan het Hooggerechtshof om gevolg te geven aan de zaak.

Ook tegen senator Fernando Collor de Mello wordt in dezelfde corruptiezaak klacht ingediend. Collor was van 1990 tot 1992 president van Brazilië maar stapte op na een onderzoek voor corruptie.

Zowel Collor als Cunha ontkennen de aantijgingen.

Bij het Petrobras-schandaal zijn meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken. Zij zouden tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf.