Braziliaanse oud-president Lula negeert bevel om zich aan te geven

AP
De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva heeft zich gisterenavond niet voor de deadline aangeboden bij het politiebureau in Curitiba. Het 72-jarige voormalige staatshoofd, veroordeeld wegens corruptie, wordt echter niet beschouwd als voortvluchtig, zo zegt een woordvoerder van de federale rechtbank in de zuidelijke stad.

Lula werd in juli 2017 veroordeeld door de rechtbank in Curitiba wegens corruptie in verband met het bouwconcern OAS. Hij kreeg daarvoor 9,5 jaar cel, maar in beroep spraken drie rechters van het hof van beroep in Porte Alegre eind januari een nog strengere gevangenisstraf uit van 12 jaar en 1 maand. 

De oud-president diende daarna een verzoek tot "habeaus corpus" in bij het Hooggerechtshof om te verhinderen dat hij de cel in zou moeten tot alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Het Hof besliste woensdagavond om dat verzoek af te wijzen.

Aanhoudingsbevel

De federale rechter Sergio Moro beval donderdag daarom de aanhouding Lula. Hij kreeg tot gisteren 17 uur plaatselijke tijd (22 uur Belgische tijd) om zich aan te bieden bij de politie in Curitiba. De gewezen leider van de metaalvakbond bracht de nacht van donderdag op vrijdag naar verluidt door op het hoofdkwartier van de vakbond bij Sao Paulo, waar hij overlegde met advocaten en leden van zijn Arbeiderspartij. Hij bood zich gisterenavond echter niet aan bij de politie.

Volgens het Braziliaanse persbureau Agencia Brasil zal Lula zich vandaag melden bij het politiebureau van Curitiba, nadat hij eerst een mis heeft bijgewoond ter ere van zijn overleden vrouw, .

Ondertussen blijkt ook dat de oud-president een nieuw verzoek tot "habeas corpus" heeft ingediend bij het Hooggerechtshof om zijn celstraf uit te stellen tot hij alle beroepsmiddelen heeft uitgeput. Het gaat dus om hetzelfde verzoek dat woensdag al werd afgewezen. Het kon nu opnieuw worden ingediend omdat federaal rechter Moro gisteren een nieuw aanhoudingsbevel had uitgevaardigd tegen Lula.

"Niet voortvluchtig"

Het Braziliaanse gerecht beschouwt de man niet als voortvluchtig. "Lula heeft niet een gerechtelijk bevel genegeerd. Hij heeft enkel de kans gekregen om zichzelf aan te bieden bij de autoriteiten zonder tussenkomst van de politie. Maar iedereen weet waar hij is. Hij verstopt zich niet. Hij is geen voortvluchtige", aldus een woordvoerder van de rechtbank van Curitiba .

Betogers verzetten zich tegen het aanhoudingsbevel voor Lula.
AP Betogers verzetten zich tegen het aanhoudingsbevel voor Lula.

"Niet voortvluchtig"

Toch wordt hij volgens de rechtbank van Curitiba niet als voortvluchtig beschouwd. "Lula heeft niet een gerechtelijk bevel genegeerd. Hij heeft enkel de kans gekregen om zichzelf aan te bieden bij de autoriteiten zonder tussenkomst van de politie. Maar iedereen weet waar hij is. Hij verstopt zich niet. Hij is geen voortvluchtige", zegt een woordvoerder.

Een half uur na het verstrijken van de deadline, verscheen Lula in het raam van het vakbondsgebouw. Hij begroette de duizenden sympathisanten die zich er hadden verzameld. 

EPA
Betogers verzetten zich tegen het aanhoudingsbevel voor Lula.
AFP Betogers verzetten zich tegen het aanhoudingsbevel voor Lula.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jurgen Mouton

    Er zijn wetten voor politici en de "elite", en er zijn wetten voor het plebs. Mensen die dat niet begrijpen, zijn ziende blind. Of dacht je dat het plebs de kans krijgt "zich aan te bieden"?!? Nope, die worden opgepakt zodra ze voet buiten de rechtbank zetten, als ze nog niet onder arrest geplaatst zijn in de rechtbank...

Video