Braziliaanse minister van Defensie wil sluipschutters inzetten tegen gewapende criminelen

Een sluipschutter van de Braziliaanse marine.
AP Een sluipschutter van de Braziliaanse marine.
Augusto Heleno Pereira, de toekomstige minister van Defensie in de nieuwe Braziliaanse regering onder Bolsonaro, heeft gisteren gepleit voor de inschakeling van sluipschutters tegen gewapende criminelen. 

"Dat is een noodzakelijke reactie tegen het zichtbaar dragen van oorlogswapens in Rio, in het bijzonder door jongeren", verklaarde de generaal op de nationale radio. 

"Het gaat hier niet om willekeurig doden. Er zijn duidelijke criteria nodig", zo verdedigde hij het plan. "De politie in Rio is erg dapper, maar ze hebben nood aan een ander soort steun." Heleno Pereira verwees naar het politie-optreden in de favela's of sloppenwijken, waar zwaarbewapende drugsbendes het voor het zeggen hebben.

Eerder op de dag had ook de gouverneur van Rio, Wilson Witzel, al het gebruik van sluipschutters verdedigd. Hij wil die inzetten tegen gewapende criminelen, zelfs als die niet direct een gevaar vormen voor de politie.

Generaal Augusto Heleno Pereira, de toekomstige minister van Defensie.
AFP Generaal Augusto Heleno Pereira, de toekomstige minister van Defensie.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  En wat als criminele bendes zijn plan gaan overnemen om ook sluipschutters in te zetten. Met het leger sloppenwijken omsingelen. En met veel overmacht de hele wijk uitkammen en telkens alle wapens in beslag nemen. Lijkt me veel effectiever.

 • Paul Boutsen

  Logisch, zou hier ook mogen gebeuren. Hier hebben criminelen oneindig meer rechten dan slachtoffers en als ze dan al eens veroordeeld worden is het "vrij met de enkelband onder strenge voorwaarden".

 • Ibn Marouf

  Waarom niet?

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Logisch, gezien de omstandigheden. In Brazilië worden jaarlijks 64.000 moorden gepleegd, veelal door criminele bendes met oorlogswapens.

 • jean bormans

  BRAVO ze beginnen in te zien dat gangsters GEEN rechten hebben , wanneer beginnen onze politiekers en advocaten te kwaken en bang te worden?