Braziliaanse ‘genezer’ die honderden vrouwen seksueel misbruikte, maakte ook Belgische slachtoffers

Joao de Deus, hier in 2012 met een van zijn ‘patiëntes’.
AFP Joao de Deus, hier in 2012 met een van zijn ‘patiëntes’.
De Braziliaanse paragnost Joao de Deus (Jan van God) tegen wie in zijn land een arrestatiebevel is uitgeschreven voor seksuele agressie tegen honderden vrouwen, onderhandelt met de Braziliaanse politie over de vraag of hij zich zal aanmelden bij hen. Tegen de man met zogeheten ‘bovennatuurlijke genezingsgaven’ lopen niet minder dan driehonderd klachten. Daarbij ook klachten van slachtoffers uit België, Duitsland, Australië, Bolivia, de VS en Zwitserland.

De diensten van de Staatsveiligheid van de Braziliaanse deelstaat Goias hebben gemeld dat de gesprekken over de overgave van Joao Teixeira de Faria (de echte naam van Joao de Deus) volop aan de gang zijn. De man staat ervoor bekend dat hij "geestelijke genezingen" zou kunnen bewerkstelligen.

De politie van Goias beschouwt de beschuldigde als voortvluchtig, als hij zich zaterdag niet gemeld heeft tegen 12 uur (15 uur Belgische tijd). Alberto Toron, een van de advocaten van de gezochte man, heeft gezegd dat zijn cliënt zich wil aanmelden bij de politie, zonder evenwel een tijdstip op te geven. 

De man met zogeheten ‘bovennatuurlijke genezingsgaven’ onderhandelt met de politie over de vraag of hij zich zal aanmelden bij hen.
AP De man met zogeheten ‘bovennatuurlijke genezingsgaven’ onderhandelt met de politie over de vraag of hij zich zal aanmelden bij hen.

Het schandaal barstte vorige week los na een uitzending van TV Globo, de grootste tv-zender van Brazilië. Vrouwen getuigden in een reportage over het feit dat ze tot masturbatie of fellatio werden gedwongen tijdens zogeheten "geestelijke genezingssessies". 

Sinds die eerste getuigenissen hebben honderden vrouwen bekendgemaakt dat ook zij seksueel misbruikt zouden zijn tijdens de sessies van de paragnost. Het parket van Goias spreekt van ongeveer 300 klachten. Daarbij zijn ook klachten van slachtoffers uit zes andere landen: België, Duitsland, Australië, Bolivia, de VS en Zwitserland.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.