Braziliaanse expeditie bereikt geïsoleerde inheemse stam

AP
Een expeditie naar een geïsoleerde inheemse stam in het Braziliaanse Amazonewoud is in haar opzet geslaagd. Dat meldde Funai, de overheidsdienst voor de bescherming van de inheemse bevolking, gisteren.

Op Facebook toont Funai foto's van leden van de Korubo-etnie, samen met leden van de expeditie, die gesteund werd door de overheidsdienst en het ministerie van Gezondheid. De expeditie was de grootste van zijn soort in meer dan twee decennia. Ze bestond uit dertig personen, onder wie leden van de Korubo en andere inheemse groepen.

De expeditie reisde naar de afgelegen Javarivallei in het uiterste noordwesten van Brazilië, meer dan 1.300 kilometer van Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas. Ze hoopte twee stammen in de regio te verzoenen, de Korubo en de Matis. Sinds 2014 zouden er bij confrontaties tussen de twee stammen 17 doden gevallen zijn.

De expeditie vertrok vanuit een Funai-basis op de Ituí-rivier op 3 maart naar de kleinere Coari-rivier. Zo reisde ze naar het Korubo-gebied. De expeditieleden bleven negen dagen in quarantaine voor ze de Korubo zouden ontmoeten. Op die manier moest vermeden worden dat ze de inheemsen zouden besmetten met ziektes.

De eerste ontmoeting, met twee Korubo-jagers, gebeurde op 19 maart. De expeditie ontmoette nadien alle 34 Korubo. Ze werden medisch gecontroleerd en gevaccineerd. Allen bleken gezond, op een man met malaria na.

Dergelijke expedities zijn niet onomstreden. Sommige Brazilianen zijn bang dat ze de extreemrechtse president Jair Bolsonaro ertoe zullen aanzetten om meer inheemse territoria open te stellen voor economische ontwikkeling. 

AP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DAVID VAN LAER

  Staat daar niet in de wet dat deze stammen niet gestoord mogen worden? Er zal wel een verborgen agenda zijn met een president die het amazonegebied wil openstellen voor mijn, hout, landbouw en oliewinning kan het niet anders.

 • serge rene vandevelde

  Bolsonaro extreem rechts?in Brasil zijn de meningen anders.Trouwens nergens werd er iets vermeld re deze expeditie,die eigenlijk niet toegelaten zou zijn.De inheemse bevolking kan niet tegen griep em ze zijn imuun tegen malária em gele koorts

 • Hugo Bavré

  Dit is gewoon misdadig. Mensen die al eeuwenlang in gemeenschap met en in de natuur leven zullen hun vrijheid en cultuur verliezen.

 • Paul Coudijzer

  En ineens allerlei ziektes mee gebracht, hopelijk is er geen geloof mee gemoeid, anders zijn ze ook naar de vaantjes geholpen.

 • Edwige Spiegel

  'k Zou zeggen: maak zo snel mogelijk rechtsomkeer en maak dat je daar weg bent en laat die mensen gerust. Wat gaan die expeditieleden daar doen? Zich moeien? Die mensen hebben tot op heden hun plan getrokken zonder Westerse bemoeienissen. Puur sensatie!