Braziliaanse deelstaat gaat Russisch coronavaccin produceren

Een vrouw ondergaat een corontest in Rio de Janeiro.
Photo News Een vrouw ondergaat een corontest in Rio de Janeiro.
Een Braziliaans technologisch instituut zegt dat het in de tweede helft van het volgend jaar begint met de productie van het omstreden Russische coronavaccin. De aankondiging kwam vlak na een deal over het vaccin tussen de Braziliaanse deelstaat Paraná en de Russische regering.

De Russen claimen het eerste effectieve vaccin tegen het nieuwe coronavirus te hebben ontwikkeld, maar experts plaatsen vraagtekens bij de veiligheid van het vaccin, dat nog niet uitgebreid is getest. Het Technologisch Instituut van Paraná, Tepcar genaamd, lijkt zich daar geen zorgen over te maken: als de Braziliaanse gezondheidswaakhond Anvisa het Russische vaccin goedkeurt, wil Tepcar het gaan importeren, zelfs voordat het zelf begint met het produceren ervan.

Tepcar heeft een contract met het Russische investeringsfonds RDIF getekend. Dat fonds laat weten dat het doel van het contract is om “de productie en de distributie van het Sputnik-V-vaccin in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen te organiseren”.

Derde testfase

De directeur van Tepcar zei tijdens een persconferentie dat Rusland de resultaten van de eerste twee testfases nog niet heeft gedeeld. De derde testfase zou momenteel gaande zijn. Als Anvisa ermee akkoord gaat, wil deelstaat Paraná gaan meedoen aan die derde fase. Meerdere vaccins die momenteel in ontwikkeling zijn, waaronder die uit Groot-Brittannië en China, worden in Brazilië getest.

Het 212 miljoen inwoners tellende Brazilië is het op één na zwaarst getroffen land ter wereld. Sinds het begin van de pandemie telde het nu al 3,1 miljoen besmettingen en meer dan 104.000 doden.