Braziliaanse cultuurminister neemt ontslag na Goebbels-imitatie

De Braziliaanse minister van Cultuur Roberto Alvim in de bewuste video.
EPA De Braziliaanse minister van Cultuur Roberto Alvim in de bewuste video.
De Braziliaanse minister van Cultuur Roberto Alvim heeft vandaag ontslag genomen nadat er zware kritiek gekomen was op een video die hij had gepost. Daarop had hij volgens sommigen net iets te veel inspiratie gezocht bij nazileider Joseph Goebbels.

In de video, die op het Twitteraccount van het ministerie van Cultuur werd geplaatst, kondigt Alvim een nieuwe prijs aan voor de kunsten en breekt hij een lans voor nationalistische ideeën in de Braziliaanse kunst. "De Braziliaanse kunst van het komende decennium zal heroïsch en nationalistisch zijn. Ze zal begiftigd zijn met een grote capaciteit voor emotionele betrokkenheid en ze zal betrokken zijn bij de dringende ambities van onze mensen, of het zal niets zijn", zo klonk het.

Wagner

Dat lijkt verdacht veel op een citaat uit Peter Longerichs biografie van Goebbels, waarin de propagandaleider bijna woord voor woord hetzelfde zegt, maar dan over Duitsland. En dat was veel Brazilianen niet ontgaan. Als klap op de vuurpijl was op de achtergrond muziek van Richard Wagner te horen, de favoriete componist van... Adolf Hitler. 

Alvim reageerde eerst nog afwijzend en noemde de beschuldigingen een "fabel van de linkerzijde". Hij gaf wel toe dat er een "toeval" zat in de gelijkenis tussen de twee citaten. Vandaag kondigde Alvim zijn ontslag aan op Facebook. Enkele minuten later bevestigde president Jair Bolsonaro op Twitter het ontslag. "Spijtige uitspraken hebben zijn positie onhoudbaar gemaakt", klonk het. 

AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.