Braziliaans mijnbouwconcern moet schadevergoeding betalen aan door dambreuk getroffen familie

Reddingswerkers dragen een lichaam weg.
REUTERS Reddingswerkers dragen een lichaam weg.
Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een familie die het slachtoffer werd van de dambreuk in januari. Het ging om het eerste vonnis in een individuele rechtszaak tegen het bedrijf.

De rechter heeft beslist dat het bedrijf 11,875 miljoen real (2,85 miljoen euro) moet betalen aan de familieleden van twee broers en een zwangere vrouw die omkwamen bij de ramp. Vale kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan.
Ook andere families hebben beslist om zelf naar de rechter te stappen tegen de mijnuitbater. 

In juli werd Vale veroordeeld tot het betalen van alle schade die veroorzaakt werd door de dambreuk. Nog in juli kondigde het bedrijf zelf aan dat het 400 miljoen real, omgerekend zo'n 95 miljoen euro, aan schadevergoedingen zal betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Modderstroom

Op 25 januari begaf de dam van de ijzerertsmijn het in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. In totaal lag een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib. Meer dan 270 mensen kwamen om of raakten vermist.

Reddingswerkers die helemaal onder de modder zitten houden even pauze.
REUTERS Reddingswerkers die helemaal onder de modder zitten houden even pauze.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.