Brandweermannen veroordeeld voor dodelijke discotheekbrand in Brazilië

AP
Twee brandweermannen uit de Zuid-Braziliaanse staat Rio Grande do Sul zijn woensdag tot een jaar cel veroordeeld. Ze werden deels verantwoordelijk geacht voor de grote discotheekbrand in de stad Santa Maria, die in januari 2013 aan 242 mensen het leven kostte.

De militaire rechtbank strafte een gepensioneerde brandweerkolonel, die op het moment van de brand de leiding had over het plaatselijke brandweerkorps. Daarnaast werd ook een kapitein van de brandweer veroordeeld. De twee zouden een brandvergunning hebben afgeleverd aan de discotheek "Kiss", hoewel de zaak niet over de vereiste brandpreventiesystemen beschikte.

Zes andere brandweermannen werden vrijgesproken. Maar zij moeten, net als de twee veroordeelden, wel nog voor een burgerlijke rechtbank verschijnen. Daar moeten ze terechtstaan samen met de twee eigenaars van de discotheek en met twee leden van de band Gurizada Fandangueira, die aan het optreden was in de club.

Volgens het onderzoek is de brand ontstaan toen de zanger van de band Bengaals vuur ontstak. Daarna vatte het plafond vuur, waarop dodelijke rook vrijkwam. Ook het ontbreken van noodverlichting, de niet-werkende brandblussers, de brandbare muurbekleding en het te grote aantal aanwezigen droeg bij tot het grote aantal slachtoffers.

REUTERS
EPA