Brandweerman die honderden mensen redde na 9/11 overleden aan kanker

Brandweerman Thomas Phelan overleed op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
rv Brandweerman Thomas Phelan overleed op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
Een ferry-kapitein die later brandweerman werd en na de aanslagen in New York honderden mensen redde, is op 45-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De man werd waarschijnlijk ziek door blootstelling aan de giftige stoffen die na het instorten van de torens massaal vrijkwamen.

Thomas Phelan werkte als ferry-kapitein op een boot die naar het Vrijheidsbeeld voer, toen twee vliegtuigen op 11 september 2001 in het World Trade Center vlogen. De man aarzelde niet en gebruikte zijn schip direct als reddingsboot en haalde zo honderden mensen weg uit de brandende stad. “Hij bracht materialen, reddingswerkers en maakte een groot deel uit van de operatie”, schrijft de brandweer van New York op Facebook in een eerbetoon aan de man. “Later kwam hij voor New York Fire Department werken tot hij uiteindelijk weer terugkeerde naar het water en marinepatrouilles deed in Staten Island.”

(lees verder onder de foto)

Brandweerman Thomas Phelan overleed op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
rv Brandweerman Thomas Phelan overleed op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Giftige stoffen

Thomas Phelan is een van de meer dan 170 brandweermannen die is overleden aan de gevolgen van ziektes die gerelateerd worden aan de aanslag op 11 september 2001, waarbij veel giftige stoffen vrijkwamen nadat de torens instortten. Dat meldt de Uniformed Firefighters Association of Greater New York. In 2014 werd bekend dat al 2.500 reddingswerkers en mensen die als eerste ter plaatse waren om te helpen, inmiddels met kanker zijn gediagnosticeerd.

Na de aanslagen bleef het nog drie maanden branden op Grond Zero. Daarbij kwamen veel giftige stoffen vrij. Verwacht wordt dat er de komende decennia nog vele ‘verborgen slachtoffers’ van de terreuraanval zullen sterven.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Gezien de dodelijke gevolgen van vele hulpverleners en de mensen die nu nog lijden en straks zullen overlijden aan de gevolgen, zijn er geen normale stoffen gebruikt, maar zeer schadelijke nuk. Verdiep u zelf in alle verslagen en onderzoeken die te vinden zijn op het internet.

 • valere vermeulen

  Meer dan waarschijnlijk. Die man verdiend een Erehaag langs de weg. Indrukwekkend en pakkend, als je zo iets meemaakt. Van patriotten gesproken...

 • Oxygene Surviver

  ruku nakamura, het is waarschijnlijker dat men het toen niet heeft WILLEN kenbaar maken om paniek en andere onrust te vermijden. Opschudding was er zo al genoeg .

 • Beelen Danny

  Bekijk de reportage van Michel Moore 9\11 en je weet het zeker

 • Lucia Bartels

  Michelleke, nie zagen, hè kerel! Complottheoriën zijn voor de zotten...