Brandweer levend schild tussen politie en iedereen die wil stemmen in Catalonië

Twitter
De Catalaanse brandweer laat zich op een opmerkelijke manier zien tijdens de oplopende spanningen rond het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Ze vormen een levend schild tussen de Guardia Civil en iedereen die vandaag zijn stem wil uitbrengen over de toekomst van de regio.

De brandweer had eerder deze week al aangekondigd dat ze vandaag als een soort veiligheidskordon wilde fungeren mocht de situatie uit de hand lopen. Ze hield woord. Op verscheidene plaatsen stelden de brandweermannen zich op tussen de nationale politie - die het "illegale" referendum moet tegenhouden van de Spaanse overheid - en de mensen die hun stem wilden uitbrengen.

Eerder deze week liet de Catalaanse brandweer zich ook al opmerken door met honderden een gigantisch spandoek te hangen aan de gevel van het Museu d'Història de Catalunya. Daarop stond de slogan 'Love democracy'. Met tientallen beklommen ze het gebouw, tot op het dak toe en scandeerden ze 'Wij zullen stemmen'. Ze lazen ook een verklaring af waarin ze pleitten voor het recht van Catalonië om over haar eigen toekomst te beslissen. "De brandweer zal altijd achter de Catalanen staan. We zullen jullie en jullie rechten verdedigen. En we zullen niet aarzelen om daarvoor de straat op te trekken."
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Petra

  Rajoy heeft zich als een echte dictator gedragen met zo'n onrechtvaardig geweld toe te staan en het achteraf nog eens goedkeuren Hij zou afgezet moeten worden . dacht dat Sanje en Europa een.democratie was . Waar blijven de sancties van Europa tegen.Madrid. ?

 • Petra

  niks maar dan ook niks rechtvaardigd het gebruikte geweld van de voorbije dag in Barcelona ,schandalig ! Petje af voor de brandweer die helpt een.buffer te vormen tegen het ongerechtvaardigde geweld.

 • Kurt Pollet

  Olivier dat is het hem net.ze willen een EIGEN grondwet.

 • Olivier Castro Romero

  als de wet zegt het is illegaal om te gaan stemmen voor afscheiding van spanje waarom dan nog gaan als ze weten dat de politie en nationale garde er is , proviceren willen ze dus dan heb je dit als resultaat. Als in belgie een betoging niet mag doorgaan en toch wel plaats vindt wat moet de politie doen rustig toekijken?? 51% van de catalanen willen onafhankelijkheid wat gebeurd er met de rest dan? En voor alle vlaamse sepateristen de pot op dit zal altijd belgie blijven haha dus ni hopen✌️

 • Jom Pi

  als ze dan toch o zo veel van de democratie houden, waarom dringen ze er dan niet op aan dat gans spanje mag stemmen? of gaat dit de overige spanjaarden dan helemaal niets aan misschien? lol