Brandstofverkoop in Belgische tankstations aan Franse grens vervijfvoudigd

afp
Noordwest-Frankrijk staat droog. Zeker 1.600 van de 11.500 tankstations die het land telt, worden getroffen door stakingen in de Franse oliesector. Daardoor is het drummen aan verschillende West-Vlaamse tankstations. Volgens de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco) is de verkoop van brandstof in de tankstations aan de Belgisch-Franse grens vervijfvoudigd.

820 Franse tankstations zijn volledig uitverkocht, nog eens 800 stations moeten voor ten minste één type brandstof klanten doorsturen. Vooral in Normandië en Bretagne is de situatie nijpend. Daar staan lange wachtrijen bij de pomp.

Het benzinetekort is een direct gevolg van stakingen bij de olieraffinaderijen. Arbeiders in de olie-industrie staken tegen een wet die het mogelijk maakt om de arbeidsmarkt te liberaliseren. Hierdoor wordt het gemakkelijker voor werkgevers om werknemers te ontslaan en wordt de macht van de vakbonden, een machtig politiek instrument in Frankrijk, aangetast.

Verschillende raffinaderijen en opslagplaatsen worden er nog steeds bezet door tegenstanders van de hervorming van de arbeidswet, ondanks de belofte van de Franse regering om ze "te bevrijden".

Profijt voor de Belgen

Die situatie komt ten goede aan de Belgische grensstations, van Henegouwen tot aan de kust, waar de verkoop vervijfvoudigd is sinds eind vorige week.

Olivier Neirynck, de woordvoerder van Brafco, zei dat er geen risico op schaarste is aan Belgische kant. Er is voldoende brandstof beschikbaar.

Drukte aan een pompstation.
reuters Drukte aan een pompstation.

Stakingen

"Vijf van de acht Franse raffinaderijen zijn in staking, stilgelegd of worden stilgelegd", zei Emmanuel Lépine, federaal secretaris voor de oliesector bij de Franse vakbond CGT (Confédération générale du travail), over de sociale onrust. "Er mogen geen vrachtwagens in of uit, waardoor tankstations moeilijker kunnen worden bevoorraad", zegt correspondent Peter Giesen. "De oproerpolitie heeft al bij twee raffinaderijen blokkades doorbroken en de regering aarzelt niet dit nog eens te doen als het nodig blijkt."

Van de 189 opslagplaatsen die al meerdere dagen geblokkeerd zijn, werden er evenwel verschillende vrijgegeven door de politie. Dat zei Eric Sellini, CGT-coördinator van de Total groep, zonder het precieze aantal opslagplaatsen die geblokkeerd zijn, te kunnen geven.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin hekelde de "illegitieme" blokkades en bevestigde vanmorgen de bereidheid van de regering om "alle beschikbare middelen" in te zetten om ze te beëindigen.

Premier Manuel Valls zei zondag vanuit Tel Aviv, tijdens een reis naar Israël, dat de regering "een aantal sites, en in het bijzonder de brandstofopslagplaatsen, verder zal ontruimen".

Over de grens

In het noordwesten van het land heeft de stormloop op de tankstations door bezorgde automobilisten ertoe geleid dat de overheid sinds vrijdag rantsoeneringsmaatregelen neemt. Volgens de staatssecretaris voor Transport, Alain Vidalies, hebben de bevoorradingsproblemen geleid tot een geheel of gedeeltelijk tekort aan bepaalde brandstofsoorten in zowat 1.500 van de 12.000 tankstations.   

Vele Fransen steken intussen de grens over om hun auto vol te tanken. Aan verschillende tankstations in West-Vlaanderen staan daardoor lange wachtrijen.

Toch stelt de Franse overheid dat er voldoende alternatieven zijn in eigen land. Op de snelwegen zijn er voorlopig in ieder geval nog geen problemen. Wie op vakantie wil naar Frankrijk, moet dus niet met gevulde jerrycans op pad.