Brandstoftoevoer Frankrijk verbeterd, 'maar crisis niet voorbij'

afp
De brandstoftoevoer in Frankrijk is verbeterd, maar de crisis die is veroorzaakt door stakingen is nog niet voorbij. Dat heeft de Franse minister van Transport zaterdag gezegd.

'In sommige regio's is de situatie bijna weer normaal', zei Alain Vidalies na een ontmoeting met premier Manuel Valls.

De politie ontzette vrijdag op één na alle brandstofopslagplaatsen, waarbij de door stakers opgeworpen blokkades werden verwijderd.

Volgens de ANWB merken toeristen inmiddels niet veel meer van de brandstofcrisis. Vrijwel alle pompstations aan de snelwegen zijn weer volledig bevoorraad.

Brandstoftekorten

Afgelopen week zijn door blokkades brandstoftekorten ontstaan. De vakfederatie CGT heeft de acht raffinaderijen en circa tachtig brandstofopslagplaatsen als doelwit gekozen in een poging het land lam te leggen. Volgens de CGT ondermijnt de nieuwe arbeidswet, die de regering er onlangs doorheen drukte, de rechten van de werknemer.

Franse media schatten vrijdag dat meer dan een derde van de benzinestations tekorten heeft aan benzine of diesel. Het land telt ruim 11.000 tankstations. De grootste problemen zijn ontstaan in het noorden en westen van het land.

Volgens de laatste meldingen zijn twee raffinaderijen in het land nog in bedrijf. Beide staan ten noordwesten van Marseille.