Brandstofprijzen in Zimbabwe in één klap verdubbeld en nu hoogste ter wereld: “Doden bij protesten”

AFP
Bij protesten in verschillende steden in Zimbabwe tegen de stijging van de brandstofprijzen zijn doden gevallen. President Emmerson Mnangagwa verdubbelde de prijzen zaterdagavond vanwege de zware economische crisis, waardoor in Zimbabwe nu de hoogste brandstofprijzen ter wereld gelden. Benzine kost nu, omgerekend, 2,71 euro per liter, diesel 2,80 euro per liter. Benzine kost wereldwijd gemiddeld 0,95 euro (1,08 dollar). 

Mnangagwa kondigde de prijsverhoging aan door de grote tekorten aan brandstof in het land. Daarna riep de koepel van vakbonden ZCTU op tot een nationale staking van drie dagen. De meeste winkels en scholen houden de deuren dicht.

"We hebben opgeroepen tot de staking nadat de regering haar ongevoeligheid toonde door de brandstofprijzen te verhogen, basisvoorzieningen zullen daardoor ook duurder worden, vooraleer de lonen aangepast worden", aldus Peter Mutasa van ZCTU. De voorbije weken voerden dokters en onderwijzers al actie, onder meer om uitbetaald te worden in Amerikaanse dollar.

Traangas

In Bulawayo, in het zuiden van het land, zet de politie traangas in om groepen jongeren voor het gerechtsgebouw uit elkaar te drijven. In een dichtbevolkte buitenwijk van Harare, Epworth, schoot de politie met scherp op betogers. Er vielen gewonden en er zijn ook mensen opgepakt, maar een politiewoordvoerder weigerde commentaar aan DPA. Ook elders in Harare werd met traangas geschoten.

In delen van Harare en andere steden steken betogers autobanden in brand en blokkeren ze wegen. In alle dichtbevolkte wijken is de politie massaal aanwezig, en legerhelikopters vliegen boven die wijken.

Volgens de minister van Veiligheid, Owen Ncube, zijn er bij de protesten doden gevallen, zo meldt de regeringskrant The Herald. De minister sprak zich echter niet uit over aantallen.

Tekort aan cash

Eind 2017 werd Robert Mugabe in een militaire staatsgreep na 37 jaar van de macht verdreven. Het leger bracht Emmerson Mnangagwa aan de macht, en hij won de controversiële verkiezingen. Sinds hij aan de macht kwam, beloofde hij investeerders weer naar Zimbabwe te lokken, maar voorlopig zonder veel resultaat. Het land zit met een groot tekort aan cash en Amerikaanse dollars. Volgens Zimbabwanen die gisteren aanschoven voor brandstof is het nu moeilijker dan onder Mugabe.

Mnangagwa is intussen vertrokken op een buitenlandse trip van twee weken, die hem ook naar het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos brengt. 

Tankstation in  Harare, Zimbabwe.
EPA Tankstation in Harare, Zimbabwe.
Manifestanten stromen samen in de straten van Harare.
AFP Manifestanten stromen samen in de straten van Harare.
EPA
Manifestanten stromen samen in de straten van Harare.
AP Manifestanten stromen samen in de straten van Harare.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • daan aerts

    Waarom zeggen ze nu dat daar de duurste brandstofprijzen zijn , daar kan onze gevallen regering zeker niet mee lachen want zij willen in alles de duurste zijn dus hou u maar vast voor wat komen gaat