Brand in Russische nucleaire duikboot ontstaan bij accu

De haven van de Russische stad Severomorsk, ten noorden van Moermansk.
REUTERS De haven van de Russische stad Severomorsk, ten noorden van Moermansk.
De brand in een Russische duikboot, die maandag aan veertien opvarenden het leven heeft gekost, is in het batterijencompartiment van de onderzeeër uitgebroken. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie donderdag meegedeeld. De kernreactor, waar voor het eerst sprake van is, is niet getroffen.

“De hoofdoorzaak is vastgesteld. Het gaat om een brand in het batterijencompartiment die zich aansluitend heeft verspreid”, zo heeft minister van Defensie Sergej Sjojgoe in een rapport aan president Vladimir Poetin gemeld. “De kernreactor (van de duikboot) is compleet geïsoleerd en gecompartimenteerd. De bemanning heeft alles in het werk gesteld om de installatie te beschermen, die volkomen operationeel is”. Het is de eerste keer sinds de tragedie dat Moskou aangeeft dat het om een kernonderzeeër gaat. Het type is evenwel nog niet onthuld.

De minister hoopt dat “het niet echt lang zal duren” om de duikboot te herstellen en weer te water te laten. Hij zei ook dat de families van de slachtoffers de officierensoldij zullen blijven ontvangen tot hun kinderen meerderjarig zijn, aldus het staatspersbureau Sputnik News. 

Oorzaak

President Vladimir Poetin had zijn Defensieminister dinsdag opgedragen om persoonlijk naar Severomorsk, de thuisbasis van de duikboot, te vliegen om zich te laten informeren over de oorzaak van het incident dat zich volgens Moskou in Russische wateren heeft voorgedaan.

Op gezag van een militaire bron schreef het dagblad Kommersant vandaag dat het vuur kan zijn ontstaan door een kortsluiting, die kabels of olie in brand zou hebben gezet. Daarop voerde de ventilatie rook door de compartimenten. Het inademen van toxische rook was officieel de doodsoorzaak van de veertien bemanningsleden. Toen de brand uitbrak sliepen ze. Ze hadden geen tijd hun bescherming aan te trekken. Slechts vijf opvarenden overleefden het incident door het vuur te blussen en het schip naar de oppervlakte te brengen. Nog volgens Kommersant hadden de opvarenden, die op training waren, geen echte ervaring in verband met brandbestrijding.

“Staatsgeheim”

De officiële versie luidt dat de veertien hooggekwalificeerde officieren waren en dat de duikboot diende voor onderzoek onder water. Het Kremlin liet gisteren weten geen gedetailleerde informatie meer te zullen verschaffen met verwijzing naar “staatsgeheim”.

(Lees hieronder verder.)

In de Russische pers klinkt het dat het gaat om een AS-31, een gemoderniseerde versie van de AS-12, die de bijnaam “Lotsjarik” heeft. Het is een geheim tuig voor speciale of onderzoeksoperaties, dat tot op zesduizend meter diepte kan duiken.

Tragedie

Poetin heeft zijn “diepste medeleven” betuigd aan de familie van de slachtoffers: “Dit is een groot verlies voor de marine en het leger in zijn geheel”, aldus de president die zei dat er zich onder de dodelijke slachtoffers zeven kapiteins en twee Helden van Rusland, de hoogste militaire onderscheiding in Rusland, bevonden.

Het incident was het dodelijkste met een Russische onderzeeër sinds augustus 2000. In dat jaar zonk de nucleair aangedreven Koersk in de Barentszzee na twee explosies. Alle 118 opvarenden kwamen daarbij om het leven.

Bekijk ook:

Zweem van mysterie rond brand in Russische onderzeeër
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Daan Roos

    Zelf meegemaakt hoe levensgevaarlijk accu's zijn.

  • Gunter Verleyen

    Hetzelfde veiligheidssysteem nog als in Tsjernobyl, in elk geval een ernstig gebrek dat mensenlevens kostte, ik denk dat er koppen gaan rollen. Wat Poetin zeker niet kan verdragen is dat zijn Rusland een mal figuur slaat.

  • Geert Van de Moortele

    Batterijen zijn levensgevaarlijk en kunnen overhit geraken.Dat belooft voor de toekomst op onze wegen ( + in huizen/zonnepanelen).