Bracht reddingsboot ook folteraars en verkrachters naar Italië? Politie pakt drie mannen op

“Wij kunnen niet onderzoeken wie die mensen zijn. Ze hebben geen papieren”

De Sea-Watch 3 bracht eind juni migranten naar het Italiaanse eiland Lampedusa nadat ze gered waren op zee.
EPA De Sea-Watch 3 bracht eind juni migranten naar het Italiaanse eiland Lampedusa nadat ze gered waren op zee.
De Italiaanse politie heeft drie mannen opgepakt die ervan worden verdacht in Libië vluchtelingen te hebben gefolterd, verkracht en zelfs gedood. Het waren andere asielzoekers die hun folteraars in Italië herkenden. Mogelijk kwamen de mannen met de de NGO-reddingsboot ‘Sea-Watch 3' naar Lampedusa, zo schrijft Die Welt.

“Wij kunnen dat alleszins niet uitsluiten, wij hebben daar zelf geen informatie over”, zei Ruben Neugebauer, woordvoerder van de hulporganisatie Sea-Watch aan het Duitse persagentschap DPA over de vermeende folteraars die met het schip zouden zijn meegereisd.

De 31-jarige kapitein Carola Rackete uit Nedersaksen was eind juni met het schip Sea-Watch 3 - ondanks een verbod - de Italiaanse wateren en de haven van Lampedusa binnengevaren met tientallen migranten aan boord nadat ze eerder een boot van de douane had geramd. 

Kapitein Carola Rackete van de Sea-Watch 3 werd korte tijd opgepakt nadat ze zonder toestemming de Italiaanse wateren was binnengevaren.
REUTERS Kapitein Carola Rackete van de Sea-Watch 3 werd korte tijd opgepakt nadat ze zonder toestemming de Italiaanse wateren was binnengevaren.

Vluchtelingen die later in Italië toekwamen met het Italiaanse reddingsschip ‘Alex’, hadden hun folteraars nadien herkend. De Italiaanse politie deelde half september mee dat de opgepakte mannen migranten in Libië hadden verkracht, gefolterd en mogelijk ook omgebracht. Volgens Bild werden Mohammed C. (27) uit Guinea, en Egyptenaren Hameda A. (26) en Mahmoud A. (24) gearresteerd in een opvangcentrum.

Elektroshocks

“De migranten werden systematisch onderworpen aan wreedheden - door herhaald en constant fysiek geweld”, luidde het toen in een mededeling. Het ging om stokslagen, elektroshocks en geweerschoten.

Op 29 juni konden migranten de Sea-Watch 3 verlaten en aan wal gaan in Lampedusa.
AFP Op 29 juni konden migranten de Sea-Watch 3 verlaten en aan wal gaan in Lampedusa.

De politie pakte de verdachten op in de Siciliaanse stad Messina nadat andere vluchtelingen alarm hadden geslagen. Volgens de Italiaanse arm der wet waren de verdachten op 29 juni op Lampedusa aangekomen. Dat was ook de dag dat Rackete met de Sea-Watch 3, zonder toestemming, de haven van Lampedusa was binnengevaren. De kans is groot dat de ‘folteraars’ met dát reddingsschip naar Italië zijn gekomen, meende de Italiaanse krant Il Giornale

In Libië is al jaren een burgeroorlog aan de gang. Er heerst chaos. Migranten proberen via Libië Europa te bereiken. Voor velen eindigt de reis met opsluiting in een kamp. Het is daar dat ze worden gefolterd.

Op 29 juni konden migranten de Sea-Watch 3 verlaten en aan wal gaan in Lampedusa.
AP Op 29 juni konden migranten de Sea-Watch 3 verlaten en aan wal gaan in Lampedusa.

“Geen papieren”

Hulporganisaties wijzen erop dat ze niet kunnen weten wie de mensen zijn die ze redden. “Wij kunnen dat niet onderzoeken”, zei Neugebauer van Sea-Watch. “Die mensen hebben geen papieren bij.”

Matteo Salvini, gewezen minister van Binnenlandse Zaken, eist ondertussen op Facebook excuses van Rackete. “Ze heeft niet alleen de wet overtreden en een douaneboot geramd, op 29 juni bracht de Sea-Watch 3 ook drie migranten naar Italië die verdacht worden van verkrachting, foltering en moord.”

Tegen Carola Rackete loopt in Italië een gerechtelijk onderzoek naar medeplichtigheid aan illegale immigratie.

Bekijk ook: ‘Kapitein van Sea-Watch 3 opgepakt’

Matteo Salvini
EPA Matteo Salvini44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Hopelijk wordt hier een voorbeeld gesteld voor opvolgende kapiteins van ngo schepen die de wet over treden. En al hebben de asielzoekers papieren bij . Ze benutten een naam naar gelang het hun uitkomt . Het werkt daar niet zo als met namen in Europa. In het ene papier heten ze Diop in het volgende Tonny..

 • robrecht Peeters

  in de ARD Panorama zag en hoorde men een van de immigranten op dit schip aan een freelance journaliste aan boord verklaren dat hij in Libië gefolterd geweest was. Een schip dat weken lang op de zee ronddobberde waar ze op mekaars lippen zaten.Hoog tijd om gans deze NGO business dat door giften letterlijk in het geld zwemt tegen het licht te houden

 • Gert Lauwers

  “Wij kunnen niet onderzoeken wie die mensen zijn. Ze hebben geen papieren” Wel, dan is het simpel: geen papieren, geen asiel, dus: buiten. Anders kan elke moordenaar en verkrachter binnen. Stop het onnozel gepamper!

 • Anita Billen

  Dat weet toch zelfs een klein kind dat deze mensen ook naar hier komen. Er zullen al een hoop in heel Europa rond lopen.

 • Annie Broeckx

  De schepen van de ngo's moesten verboden worden aan te meren zolang niet geweten is wat voor personen ze aan boord hebben.Stuur personen mee van de integratie en veiligheids dienst om op die schepen te controleren in plaats van op het land.