Boze Trump stuurt defensieminister twee maanden vroeger dan gepland de laan uit

Mattis was twee jaar minister van Defensie
AFP Mattis was twee jaar minister van Defensie
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Patrick Shanahan benoemd tot minister van Defensie ad interim. Dat kondigde het staatshoofd zelf aan op Twitter. Shanahan wordt vanaf 1 januari de voorlopige opvolger van James Mattis, die twee maanden vroeger dan gepland moet vertrekken. De voormalige marinegeneraal nam ontslag uit onvrede met de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken.

“Ik heb het genoegen aan te kondigen dat onze zeer getalenteerde viceminister van Defensie Patrick Shanahan vanaf 1 januari 2019 de minister van Defensie ad interim wordt”, zo kondigde Trump op Twitter aan. 

Shanahan was sinds juli vorig jaar viceminister van Defensie en daarvoor actief als zakenman, onder bij vliegtuigfabrikant Boeing. Zijn benoeming komt er sneller dan verwacht. Oorspronkelijk was Mattis’ vertrek gepland op 28 februari, waardoor hij nog een laatste keer kon deelnemen aan de NAVO-top in Brussel. De Europese bondgenoten en Canada zullen er dus kunnen kennismaken met Shanahan.

Onenigheid tussen Mattis en Trump

Mattis kondigde afgelopen donderdag zijn ontslag aan. Hij was twee jaar minister van Defensie. Mattis vertrekt uit onvrede met het beleid van Trump, en in het bijzonder met de beslissing van de president om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië.  In zijn ontslagbrief, die getuigde van onenigheid tussen hem en de president, schreef hij dat Trump recht heeft op een minister die meer op een lijn zit met de president. Volgens een regeringsofficial is de snelle opvolging te wijten is aan Trumps boosheid over die ontslagbrief.

Patrick Shanahan wordt vanaf 1 januari defensieminister ad interim.
EPA Patrick Shanahan wordt vanaf 1 januari defensieminister ad interim.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Sempel

  Denk dat Trump ook afspraken heeft gemaakt met Erdogan over de bewijzen van Turkije tegen de van moord verdachte prins van Saoedi Arabië , ben bang dat je daar ook niets van weer hoort

 • Guy Lavrijssen

  die is gewoon van zijn imperium alleen te besturen en duld geen tegenspraak,zo werkt de politiek niet! kan volgens mij geen compromissen sluiten

 • Vanpeteghem Antoine

  Trump heeft afspraken gemaakt met Erdogan. Amerikaanse troepen vertrekken uit Syrië en de Koerden worden aangevallen door Turkije. Amerika zal de wapens mogen leveren. Trump heeft ook steeds het gezegde jobs jobs jobs in de mond. Dat er terug bomaanslagen zullen zijn en dat er duizenden onschuldigen zullen sterven kan hem niet schelen.

 • Maxime Vanmaercke

  Deze man is knetter. Mag dan nog een land besturen. Zegt veel over Amerika en zijn kiezers.

 • eric maier

  Correctie : Mattis is zelf opgestapt, dat waren ook de eerste berichten die vanuit zijn omgeving kwamen. Hij was het totaal beu met Trump, omdat hij qua beleid totaal naast de realiteit zit en geen idee heeft met wat hij bezig is en lijnen uitzet die uit fantasie bestaan, waren mattis zijn woorden enkele uren na het bericht kwam. USA zenders staan wel een eind voor dit nieuws.