Boze Macron: “Keuze van België voor F-35 druist in tegen Europese belangen”

REUTERS
De Franse president Emmanuel Macron “betreurt” de beslissing van de Belgische regering om gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij aan te schaffen. De beslissing “druist op strategisch vlak in tegen de Europese belangen”, zo reageerde Macron vandaag tijdens een bezoek aan Slovakije. De Franse minister van Defensie Florence Parly is dan weer blij met de Belgische beslissing om pantservoertuigen in Frankrijk aan te kopen.

Na een jarenlange procedure besliste de federale regering gisteren om de verouderde F-16-gevechtsvliegtuigen te vervangen door de F-35, een straaljager van de Amerikaanse bouwer Lockheed Martin. De regering verkoos de F-35 boven de Eurofighter. Frankrijk dong ook mee naar het contract met een voorstel voor een partnerschap rond de Rafale, maar Parijs diende zijn voorstel buiten de officiële procedure in.

“Het Franse voorstel arriveerde na het sluiten van de procedure. Ik betreur de gemaakte keuze. Er was niet enkel de bieding van Rafale, er was ook Eurofighter, een echt Europees bod. De beslissing heeft te maken met de Belgische procedure, met de politieke beperkingen van het land, maar druist op strategisch vlak in tegen de Europese belangen”, zei Macron.

“Ik zal er alles aan doen om Europese biedingen te bevorderen”, vervolgde het Franse staatshoofd. “Europa moet een echte Europese defensie-industrie ontwikkelen, in alle landen die geloven in dit avontuur. Mijn vastberadenheid komt hier nog versterkt uit.”

Europese defensie

Macron is één van de pleitbezorgers van de uitbouw van een Europese defensie, een project dat met het aantreden van president Donald Trump in de Verenigde Staten een nieuw elan heeft gekregen. Zo maakten Frankrijk en Duitsland al plannen om een nieuwe generatie Europese gevechtsvliegtuigen te bouwen.

“Europa zal pas sterk zijn als het echt soeverein is en zichzelf kan verdedigen. We erven gewoontes uit het verleden, de vermelde projecten werden gelanceerd voor mijn aantreden”, klonk het..

De Franse minister van Defensie Florence Parly is dan weer zeer tevreden met de beslissing van de Belgische regering om 442 pantservoertuigen voor de landmacht aan te kopen in Frankrijk. Die aankoop, goed voor 1,6 miljard euro, kadert binnen een partnerschap met Frankrijk. De Franse en Belgische legers zullen dezelfde gevechtsvoertuigen hebben en meer kunnen samenwerken, onder meer op het vlak van training, opleiding en logistiek. “Dit akkoord is uitstekend nieuws voor zowel Frankrijk als België”, zegt de Franse minister vandaag in een mededeling.
130 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascal Fransen

  Waarom kopen de Belgen geen lig 29 kost meer dan de helft minder en toch een geduchte tegenstander in goede handen

 • Marc Baeyens

  Macron moet niet boos zijn op België maar op zijn voorganger Hollande. Die heeft het waarschijnlijk onder één hoedje gespeeld met onze PS'er Di Rupo om de deal binnen te halen zonder aanbesteding, maar met onderlinge compensaties. N-VA heeft daar een stokje voor gestoken.

 • Walter De Vuyst

  Johan Apadrite , De Rafale is een uitstekend en betrouwbaar toestel dat reeds gedurende jaren ingezet wordt in het Midden -Oosten , Afganistan ,Lybie en Irak . De F-35 heeft nog niets bewezen en kampt voor het ogenblik met heel wat technische problemen . Deze regering heeft voor de F-35 gekozen omdat de NVA en de Vlaamse bedrijven dit wilden .

 • Guido neerinckx

  Met welk recht noemt Macron Belgie een land met "politieke beperkingen"? Wat bedoelt hij daarmee? En waarom reageert Michel niet op een dergelijke misplaatste uitspraak? Omdat elk lid van de Franstalige MR op zijn knieen ligt voor de nieuwe zonnekoning,die helaas in Frankrijk het moet stellen - volgens de laatste peilingen - met een populariteit van 29%.

 • Jose Van Hauwaert

  Jan Verstrepen, Frankrijk is wel degelijk volwaardig lid van de NATO. Gino Denil. Rusland moet maar 1 land beveiligen, aanvallen is voor hen geen probleem zie Oekraine. De NATO is ook inzetbaar in ter bescherming van Canada, USA, Ijsland...die ver van ons bed liggen maar ook onze partners zijn. De scheepvaartroutes weredwijd moeten bvb ook beveiligd worden en ga zo maar door.