Boze burgers hangen ‘Wanted’-poster op van Frans parlementslid wegens “hoogverraad”, politici roepen op “haat en stigmatisering” te stoppen

Jean-Baptiste Moreau kan niet echt lachen met de poster.
Twitter Jean-Baptiste Moreau kan niet echt lachen met de poster.
“Gezocht wegens hoogverraad, medeplichtigheid aan vergiftiging en het likken van de Jupiteriaanse laarzen.” Met die tekst op een poster in Western-stijl wordt het Franse parlementslid Jean-Baptiste Moreau sinds vanmorgen geviseerd in zijn thuisstad Guéret in midden-Frankrijk. Moreau wil klacht indienen tegen onbekenden en vreest dat de “stigmatisering van verkozen politici" wel een slecht zou kunnen aflopen.

Moreau, parlementslid van president Emmanuel Macrons partij LREM (La Republique en Marche) voor het landelijke parlement Creuse en zelf ook landbouwer, ligt al langer onder vuur bij Franse boeren. Die nemen het hem kwalijk dat hij zijn goedkeuring verleende aan het CETA-vrijhandelsakkoord met Canada en een ander akkoord met Zuid-Amerikaanse landen. 

Landbouwersorganisaties vrezen dat dat akkoord, en bij uitbreiding de liberale politiek van president Emmanuel Macron, hen pijn zal doen. Met de beschuldiging van het ‘likken van de Jupiteriaanse laarzen’ wordt ook verwezen naar Macron zelf, die volgens critici politiek voert als een ‘republikeinse koning’.

De posters hingen vanochtend op verschillende locaties in Guéret op, ook op de zetel van de prefectuur van het departement. “Kijk wat er net gevonden is op het hek van het departementsgebouw”, tweette Moreau. “Er ontbreekt enkel nog de ‘dead or alive’. Ik ben nochtans gemakkelijk bereikbaar en heb nog nooit een afspraak geweigerd.” Volgens Moreau zal “deze stigmatisering van verkozenen slecht aflopen”. Hij zal klacht indienen naar aanleiding van de posters. 

Twee ton mest

Wie de posters ophing, is niet bekend. Landbouwersorganisaties ontkennen dat zij achter de actie zitten en verwijzen naar extreemrechts of extreemlinks. Toch is het niet de eerste keer dat een parlementslid van LREM wordt geviseerd. Integendeel, het aantal fysieke aanvallen tegen eigendommen van de partij neemt steeds meer toe. In de laatste maand alleen al vonden er tien incidenten plaats. Zo werd er begin deze maand nog twee ton mest gedumpt voor het kantoor van parlementslid Monique Iborra, en werd er brand gesticht in het kantoor van haar collega Romain Grau.

De Franse minister van Landbouw, Didier Guillaume, veroordeelde de poster over Moreau. "Dit volstaat. Stop al de haat en stigmatisering”, schrijft hij op Twitter.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  ja, mensen kunnen wel eens écht boos worden :-)

 • Geert jonckheere

  Volksverraders verdienen niet beter!

 • Raf Coppens

  ferm posterke en het brengt mij op ideeën.....weldra ook bij ons op de buis te zien, met eigen volk hihi.

 • Jonas Buyle

  Klacht indienen tegen een parodie? Zit deze paljas in een liberale partij? Pffff, wat een pretence toch die politiekers, er zijn gn liberalen of socialisten meer enkel ng elitaire arrogante klootzakken.

 • Christine Laevers

  In Guéret ligt een van de dichts bijzijnde ziekenhuizen: ongeveer 30 km van bij mij. De boeren hier telen maïs en graan, maaien hooi voor hun vleeskoeien Charolais en Limousin . Die staan praktisch het hele jaar op de weien met stier en kalveren naargelang. Hooi op de weiden in de winter! CETA en het andere akkoord ondersteunen is hoogverraad.