Bouw "humanitair vluchtelingenkamp" Calais stuit op verzet

De Franse premier Valls in Calais vandaag.
AFP De Franse premier Valls in Calais vandaag.
De Franse overheid gaat in Calais, waar duizenden vluchtelingen opeengepakt zitten, een nieuw "humanitair kamp" bouwen, dat tegen begin 2016 klaar moet zijn en onderdak kan bieden aan ongeveer 1.500 vluchtelingen. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls tijdens een bezoek aan de Noord-Franse stad aangekondigd. De woorden van de socialistische premier waren nog niet koud of er weerklonk kritiek uit rechtse en extreemrechtse hoek.

Voor die bouw krijgt Parijs een ruggensteuntje van vijf miljoen euro vanwege de Europese Unie. Natacha Bouchart, burgemeester van Calais en lid van de Republikeinen (de partij van ex-president Nicolas Sarkozy), reageerde blij en niet blij op de hulp. "Het is een gebaar, maar een vrij zwak gebaar. Er is zeker 25 miljoen euro nodig", zei ze.

De Franse premier Valls vandaag in Calais.
REUTERS De Franse premier Valls vandaag in Calais.

"Calais wordt opgeofferd"

Terwijl mensenrechtenorganisaties zich over het initiatief verheugden, haalde voorzitster Marine Le Pen van het Front National (FN) als vanouds uit. Valls "offert Calais op aan de dogma's van de Europese Unie", luidde het. Le Pen heeft het ook niet over vluchtelingen of asielzoekers, maar steevast over "clandestienen" of "illegalen". Het FN staat sterk in het noorden van Frankrijk en wil dat zo houden met het oog op de presidentsverkiezingen van 2017.

Ook Rachida Dati, Europarlementslid en minister van Justitie onder Sarkozy, vindt het initiatief van de regering maar niets. Valls wordt een "bondgenoot van de mensenrechtensmokkelaars", zei de dochter van een Marokkaans-Algerijns echtpaar.