Bouterse president van Suriname

Desi Bouterse
UNKNOWN Desi Bouterse
Voormalig couppleger Desi Bouterse is vandaag gekozen tot president van Suriname. Hij volgt Ronald Venetiaan op. In Nederland wordt niet bepaald verheugd gereageerd. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zei dat Bouterse "niet welkom" is bij onze noorderburen, "tenzij om zijn gevangenisstraf uit te zitten". Het Comité Slachtoffers Suriname stelde dat met de verkiezing van Bouterse Suriname "weer de paria van de wereld" wordt. Bouterse kreeg een meerderheid in het parlement, de Nationale Assemblee, achter zich. Hij was de kandidaat van zijn Mega Combinatie.

Nederland wrijft Bouterse de zogenaamde 'decembermoorden' aan: op 8 en 9 december 1982 werden vijftien Surinamers die kritiek hadden op het militaire regime van het land doodgeschoten. De tot president verkozen Desi Bouterse wordt verdacht van betrokkenheid bij de actie. Nederland zal met Bouterse alleen contacten onderhouden "op basis van functionele noodzaak", zei Verhagen nog.

Pariastaat
"De verkiezing van Desi Bouterse tot president van Suriname zal van dat land een pariastaat maken." Dat zei voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas maandagavond in het tv-programma NOVA. Weisglas was in het verleden namens de VVD woordvoerder in de Tweede Kamer op het gebied van zaken die speelden in Suriname.

Isolement
Met een president die veroordeeld is voor drugshandel voorziet Weisglas dat het land te maken zal krijgen met een economische teruggang en geïsoleerd zal raken in de wereld. Deze 'pariastaat' kon volgens de VVD'er ontstaan omdat Bouterse vooral met hulp van jongere kiezers veel stemmen verwierf. Die zijn volgens hem de vroegere acties van Bouterse vergeten.

Laag pitje
SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel verwacht dat de officiële relatie tussen Nederland en Suriname op een laag pitje komt te staan. Met Bouterse heeft Suriname een president gekozen die "aan zijn officiële relaties met belangrijke landen zoals Nederland moeilijk invulling kan geven".

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier hoopt dat het maatschappelijk middenveld in Suriname niet lijdt onder de verkiezing en dat eerder toegezegd ontwikkelingsgeld aan maatschappelijke organisaties gewoon wordt besteed.

Martijn van Dam (PvdA) noemt de huidige situatie "een beetje gek". "Mensen stemden op Bouterse in de hoop op vooruitgang van het land, maar de vraag is wat er nu gaat gebeuren."

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff twitterde:"Ben benieuwd of president Bouterse bij een eventuele veroordeling van verdachte Bouterse overgaat tot gratieverlening".

De PVV wil dat alle ontwikkelingshulp aan Suriname direct wordt stopgezet. (afp/ypu/kh)