Bourgeois samen met Nederlanders op handelsmissie naar Atlanta

BELGA
Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de Nederlandse minister-president Mark Rutte vertrekken maandag op een gezamenlijke driedaagse handelsmissie naar Atlanta (Verenigde Staten). Zij worden vergezeld door 85 bedrijven, waarvan 30 uit Vlaanderen. Het wordt een "gefocuste missie" met vooral aandacht voor financiële technologie, webbeveiliging en slimme logistiek.

Sinds enkele jaren werken Vlaanderen en Nederland nauwer samen op het vlak van buitenlandse handel. In 2013 trokken voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn Nederlandse collega Mark Rutte al op gezamenlijke handelsmissie naar Houston, Texas (VS).

Nu is er een nieuwe Vlaams-Nederlandse handelsmissie, opnieuw naar de Verenigde Staten, maar dit keer naar Atlanta in het zuidoosten. Die keuze is geen toeval. "De Verenigde Staten zijn nog altijd onze belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie, goed voor bijna een op de drie van onze investeringen", zei Bourgeois eerder.

Het zuidoosten en met name Georgia (staat van Atlanta) vormt volgens Bourgeois een belangrijke groeiregio. "Het is ook een logistieke hub, in die zin vergelijkbaar met onze delta". "Het is bovendien een van de snelst groeiende regio's inzake hightech. Het behoort in de VS tot de top drie van de staten inzake fintech, financiële technologie dus, en IT-security. Atlanta wordt zelfs 'the next Silicon Valley' genoemd".

De meerwaarde om de missie samen met Nederland te doen, heeft volgens Bourgeois te maken met de focus van de missie. Die ligt namelijk op 'kleinere sectoren' zoals de financiële technologie, webbeveiliging en slimme logistiek. "Voor voeding gaan we dat bijvoorbeeld nooit doen. Er is geen complementariteit, er is veel te veel concurrentie. Een gemeenschappelijke missie kun je niet georganiseerd krijgen".

Er zijn verschillende bedrijfsbezoeken gepland. Zo staat er onder meer een bezoek aan Atlanta Airport op het programma. Voor het luik rond slimme logistiek zijn bezoeken bij Coca-Cola en UPS gepland. En voor het luik cybersecurity gaan de deelnemers van de missie langs bij verschillende bedrijven uit de Fortune 500-lijst.