Bourgeois roept Britten op om brexit te stoppen: "Stommiteit in het kwadraat"

BELGA
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) roept de Britten op om op hun stappen terug te keren en de brexit te stoppen. Hij deed dat vandaag voor het eerst publiek in het Vlaams Parlement. "We hebben het al herhaaldelijk gezegd: dit is een stommiteit in het kwadraat", aldus Bourgeois.

De demarche van Bourgeois is opvallend, want zelfs Europese leiders als Donald Tusk en Jean-Claude Juncker gaan zover niet. Tusk zei enkele weken geleden wel dat het Verenigd Koninkrijk welkom blijft in de EU als het de brexit zou terugdraaien.

Het is geen geheim dat Bourgeois vindt dat de brexit een vergissing is. "Dit zal voor iedereen een slechte zaak zijn, én voor het Verenigd Koninkrijk én voor de Europese Unie én zeer zeker voor ons (Vlaanderen, red.), die het Verenigd Koninkrijk als vierde handelspartner hebben", zei hij vandaag. Overal waar Bourgeois komt, roept hij de Britten dan ook op om op hun beslissing terug te keren. "Het is nooit te laat om dat te doen, maar dan moet je natuurlijk ook een formele beslissing daartoe nemen."

Volgens de woordvoerster van Bourgeois is het niet aan de Vlaamse minister-president om te zeggen welke concrete stappen er moeten worden gezet. "Neen, wij geven het signaal dat de brexit wat ons betreft heel spijtig is en dat het nooit te laat is om de klok terug te draaien."

Economische impact

Sander Loones, Europees parlementslid en partijgenoot van Bourgeois, bevestigt dat de minister-president namens de hele N-VA spreekt. Dat hij nu zijn oproep lanceert, is volgens Loones ingegeven door de actualiteit en de "posities die in het Verenigd Koninkrijk worden ingenomen". Zo is het geen geheim dat de Britse regering verdeeld is over de afhandeling van de brexit, terwijl een uitgelekte studie deze week aantoonde dat een brexit zonder akkoord met de EU ('no deal') de Britten tot 8 procent aan economische groei kan kosten. Zo'n scenario kan Vlaanderen tot 2,6 procent van zijn bnp kosten, aldus Bourgeois.

Loones omschrijft de oproep van Bourgeois als "een politiek signaal dat onze link met het Verenigde Koninkrijk heel belangrijk is". "Heel eerlijk: wij doen aan politiek om de positie van de Vlamingen en van Vlaanderen zo sterk mogelijk te maken. Dan is de economische impact van het brexit-verhaal niet te onderschatten."
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eduard janssens

  ik zie daar het nut en het positieve er niet van in Mr Bourgeois !!.De Britten gaan hier niet van wakker liggen Mr Bourgeois van, uw domme uitspraken de Brexit moet blijven .

 • hugo van de velde

  Moet normaal niet van Bourgeois weten maar in deze geef ik hem toch gelijk.Stop dat dwaze BREXITGEDOE, voor niemand goed

 • jacques vansteenkiste

  zeker voor west vlaamse bedrijven zal het een zware dobber zijn..oa unilin- balta en de vele havenbedrijven in het zeebruggse.....hopelijk kost dit geen banen......maar ja west vlamingen hebben gezond boerenverstand en zullen er wel iets pop vinden.....

 • Bob Boomer

  Mr. Bourgeois, wat zou je ervan denken om eens een referendum te organiseren onder de Belgen of zij genegen zijn om bij Europa te blijven of een uitstap verkiezen. Vraag eens aan de doorsnee Brit welke meerwaarde Europa hen gebracht heeft. None, none at all ! Misschien denkt de meerderheid der Belgen wel hetzelfde.

 • Bob Boomer

  Europa, mr. Bourgeois is een instelling in leven geroepen door de elite om alle staatsbedrijven in privé handen te laten overgaan. Correct? - Kijk naar Griekenland! Een in kaart gezet drama ! Al die mensen moesten verarmen maar over zij die zich hierdoor verrijken wordt met geen woord gerept. En de Euro-burger slikt dit zonder verpinken. Stommiteit in het kwadraat!