Bosnisch-Servische generaal in Bosnië vervolgd voor bloedbad Srebrenica

11 juli 1995: Bosnische moslims zoeken na de val van de enclave Srebrenica hun toevlucht tot de Nederlandse VN-basis in het nabijgelegen Potocari. De Nederlandse VN-blauwhelmen staan machteloos tegen de Bosnisch-Servische troepen. Foto rechts:  Milomir Savcic in de jaren negentig.
AP - wikipedia 11 juli 1995: Bosnische moslims zoeken na de val van de enclave Srebrenica hun toevlucht tot de Nederlandse VN-basis in het nabijgelegen Potocari. De Nederlandse VN-blauwhelmen staan machteloos tegen de Bosnisch-Servische troepen. Foto rechts: Milomir Savcic in de jaren negentig.
Een Bosnisch-Servische oud-generaal moet in Bosnië terechtstaan voor zijn aandeel in het bloedbad in 1995 in Srebrenica. De 60-jarige Milomir Savcic is in eigen land aangeklaagd.

Savcic voerde het bevel over een bataljon van de militaire politie van de Bosnische Serviërs, die mogelijk honderden Bosnische moslimmannen en -jongens uit Srebrenica zou hebben omgebracht. De etnische zuivering in de door Nederlandse VN-blauwhelmen beschermde enclave was een oorlogsmisdaad, oordeelde het Joegoslaviëtribunaal al eerder. Die kwam opperbevelhebber Ratko Mladic (77) op levenslang te staan.

Savcic assisteerde Mladic welbewust bij de genocide, stelt de Bosnische aanklager die oorlogsmisdadigers voor het gerecht brengt. De generaal buiten dienst leidt tegenwoordig de veteranenbond van de Bosnisch-Servische deelrepubliek. Ook een aantal Kroatische veteranen en moslimstrijders uit de oorlog in Joegoslavië in de jaren negentig zijn volgens lokale media aangeklaagd.

Op 11 juli 1995 namen de troepen van Mladic de moslimenclave in het oosten van Bosnië-Herzegovina in. De lichtbewapende Nederlandse VN-militairen konden niets doen tegen de overmacht. Duizenden moslims zochten tevergeefs hun toevlucht tot de Nederlandse basis, maar ook die werd onder de voet gelopen. De Bosnische-Serviërs lieten autobussen aanrukken die de doodsbange vluchtelingen naar moslimgebied zou brengen. Het bleek een voorwendsel. Mannen werden gescheiden van vrouwen en kinderen. In de dagen erna kwamen minstens 8.000 moslimmannen - en jongens om het leven bij massa-executies, meteen het grootste bloedbad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.   

Lichtbewapende Nederlandse VN-blauwhelmen stonden machteloos toen de troepen van Ratko Mladic (links) Srebrenica onder de voet liepen. Mladic liet eerst nog snoep uitdelen aan kinderen, toen de Servische cameraploeg vetrok, werden vrouwen en kinderen gescheiden van mannen. Bij moordpartijen door de Bosnische-Servische troepen zijn in de dagen erna naar schatting 8.000 moslimmannen -en jongens om het leven gekomen.
rv Lichtbewapende Nederlandse VN-blauwhelmen stonden machteloos toen de troepen van Ratko Mladic (links) Srebrenica onder de voet liepen. Mladic liet eerst nog snoep uitdelen aan kinderen, toen de Servische cameraploeg vetrok, werden vrouwen en kinderen gescheiden van mannen. Bij moordpartijen door de Bosnische-Servische troepen zijn in de dagen erna naar schatting 8.000 moslimmannen -en jongens om het leven gekomen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.