Bosnisch-Servische ex-leider Karadzic krijgt levenslang voor volkerenmoord

Radovan Karadzic
AFP Radovan Karadzic
Het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (MICT) van de Verenigde Naties heeft de vroegere Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic tot levenslang veroordeeld voor volkerenmoord in Bosnië.

Het vroegere Internationaal Joegoslavië-Tribunaal (ICTY) had hem daarvoor drie jaar geleden tot veertig jaar cel veroordeeld, maar zowel Karadzic als de aanklagers gingen in beroep. 

Toch volgde de rechtbank vandaag de redenering van de aanklagers, die om een levenslange celstraf vroegen. Ze stelden dat de oorspronkelijke straf van veertig jaar te mild was, vanwege de ernst van de feiten waaraan de vroegere psychiater zich schuldig had gemaakt.

Genocide

Tegen de uitspraak van het MICT is geen beroep meer mogelijk. Karadzic is schuldig bevonden aan genocide op Bosnische moslims in de enclave Srebrenica. Hij is ook schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in gebieden die onder zijn politieke controle waren.

In de periode van 1992 tot 1995 kwamen ongeveer 100.000 mensen in Bosnië-Herzegovina om het leven, onder wie 8.000 moslimmannen in de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica.

Valse identiteit

Na het conflict op de Balkan sloeg Karadzic op de vlucht om een proces voor het ICTY te vermijden. Maar in 2008 werd hij in Belgrado opgepakt. Hij had er een valse identiteit als een dokter in de alternatieve geneeskunde, onder de naam Dragan Dabic.

In 2017 bevond het ICTY ook de militaire leider van Karadzic, Ratko Mladic, schuldig aan genocide. Hij kreeg levenslang. Een uitspraak in beroep volgt naar verwachting in 2020.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Als ze nog een paar jaar gewacht hadden was het vanzelf opgelost. Levenslang voor hem, dus enkele jaren. Heel die rechter kliek is het niet waar om betaald te worden door ons.

  • Paul Philippaerts

    Drie jaar hebben de luxeheren rechter met aanhang van de eu nodig gehad om een zaak te bekijken die gewoon klaar lag. Beroep is hetzelfde toch nog een keer. Gelukkig is de man ondertussen niet gestorven anders was het helemaal voor niks geweest. Justitie raast er door tegen een vertraagde slakkengang. Ze zijn toch dik betaald waarom haasten.