Bosnië herdenkt bloedbad van Srebrenica

Bosnische vrouwen rouwen in Srebrenica.
EPA Bosnische vrouwen rouwen in Srebrenica.
In het Bosnische Srebrenica worden vandaag tienduizenden mensen verwacht voor de herdenking van het bloedbad in Srebrenica 20 jaar geleden. Daarbij vermoordden Servische Bosniërs 8.000 moslimmannen- en jongens.

De oorlog in het ex-Joegoslavische Bosnië tussen Serviërs, Kroaten en moslims kende een keerpunt in juli 1995. De moslimenclave Srebrenica, in het oosten van Bosnië, werd al langer omsingeld door de Bosnisch-Servische milities. Srebrenica zelf lag in een gebied dat door de Verenigde Naties was uitgeroepen tot "veilig gebied" en kreeg bescherming van Nederlandse VN-blauwhelmen.

Servische milities namen de stad in op 11 juli 1995. Daarop werd de bevolking verdreven en zo'n 8.000 jongens en mannen werden door de Bosnisch-Servische milities weggevoerd en later vermoord. Het was de grootste slachtpartij in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De val van Srebrenica was een keerpunt: het toonde de machteloosheid van de VN-vredesmacht aan, maar tegelijk was de maat vol voor de westerse mogendheden en ging de NAVO over tot bombardementen op de Bosnische Serviërs. Dat leidde tot de omkering van de machtsverhoudingen op het terrein en dwong de Serviërs uiteindelijk tot de vredesakkoorden van Dayton in december 1995.

Om de massamoord van 20 jaar geleden te herdenken vinden in Srebrenica verschillende plechtigheden plaats. Zo zullen er 136 doodskisten van geïdentificeerde slachtoffers begraven begraven worden. Tot op vandaag werden er 6.241 slachtoffers geïdentificeerd en begraven aan het gedenktteken van Srebrenica, 230 andere slachtoffers zijn begraven op andere begraafplaatsen.

Tal van internationale vertegenwoordigers zullen de plechtigheden bijwonen, onder wie voormalig VS-president Bill Clinton. Ook de Servische premier Aleksandar Vucic zal de ceremonie bijwonen.

AP
EPA
EPA
AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.