Bosbranden teisteren Spanje en Zuid-Frankrijk

Brandweerlieden lopen door verbrand gebied bij de Spaanse stad Tarragona. Het vuur heeft in deze regio al duizenden hectares natuur in de as gelegd. Ook in Zuid-Frankrijk zijn door de hitte bosbranden uitgebroken.
EPA Brandweerlieden lopen door verbrand gebied bij de Spaanse stad Tarragona. Het vuur heeft in deze regio al duizenden hectares natuur in de as gelegd. Ook in Zuid-Frankrijk zijn door de hitte bosbranden uitgebroken.
Natuurbranden hebben niet alleen in Spanje, maar ook in het zuiden van Frankrijk verscheidene huizen en honderden hectares land in de as gelegd. De vuurzee is onder meer te wijten aan de droogte en ongekend hoge temperaturen. Vooral het departement Gard, waar de temperatuur tot 45,9 graden steeg, werd getroffen. Tien gebouwen gingen er in vlammen op, een aantal werd compleet verwoest.

In het stadje Gallargues-le-Montueux werd gisteren de hoogste temperatuur ooit gemeten in Frankrijk: 45,9 graden, waardoor het vorige warmterecord van 44,1 graden uit 2003 werd verpulverd. Ongeveer 30 kilometer verderop brandde volgens de zender France Bleu zaterdag een terrein van 250 hectare af. Zo’n 700 brandweerlieden werden ingezet, vijftien van hen liepen een zonnesteek op. Ook een zestal politieagenten trof dat lot. Daarnaast verbrandde een man zijn arm in het vuur in de stad Vauvert. In totaal zijn in de regio meer dan 550 hectaren land afgebrand, bericht radiozender France Blue.

Brandstichting

Volgens de Franse media werd in de gemeente Quissac een man gearresteerd wegens brandstichting. Hij zou een bekende zijn van de politie en eerder hebben toegeslagen. De verdachte is naar een psychiatrische inrichting is gebracht.

In de Vaucluse kwam een fietser om het leven door de extreme hitte. Hij werd onwel tijdens een bergrit en overleed later in een ziekenhuis.  In totaal kwamen al zeker vier mensen in Frankrijk om door de uitzonderlijke hitte. Ook in Italië, Spanje en Duitsland hebben de zinderende weersomstandigheden dodelijke slachtoffers gemaakt.

Grootste brand in Catalonië

Ook Spanje heeft deze week te maken met verschillende grote bosbranden. In het land woedden inmiddels drie branden die tot nu toe al meer dan tienduizend hectare natuur hebben vernietigd. De grootste brand woedt nog steeds in de regio Catalonië. In de omgeving van kuststad Tarragona is al 6.500 hectare natuur verwoest, het is de ergste brand van de afgelopen 20 jaar in dit gebied. 

Ook in de provincie Ávila en in de buurt van de stad Toledo (ten zuiden van hoofdstad Madrid) zijn er bosbranden die al ruim 3.500 hectare in de as hebben gelegd. Honderden brandweermensen en militairen zijn ingezet om het vuur te blussen.

Nieuwe branden

In het centrum en in het noordoosten van Spanje, waar het kwik vandaag steeg tot 42 graden, braken op vier plaatsen nieuwe, grote branden uit. Meer dan 700 militairen en honderden brandweerlieden zijn uitgerukt om het vuur te bestrijden met hulp van onder meer blusvliegtuigen en helikopters. Een brand die gisteravond begon bij Almorox, ten westen van Madrid, heeft al een gebied van meer dan 2000 hectare zwartgeblakerd. Een dorp werd ontruimd.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marie Vandam

    Het brand daar wel ergens elk jaar ...spijtig genoeg!

  • Soraya Verstraete

    Als je dan ziet hoeveel mensen er nog peuken uit hun auto gooien, dan stel je je toch echt wel vragen over hun IQ!!