Bosbranden in Australië komen samen in "megabrand”, onze reporter ter plaatse brengt verslag uit

Onze reporter Inge Bosschaerts brengt in Australië verslag uit.
RV/Getty Images Onze reporter Inge Bosschaerts brengt in Australië verslag uit.
De hoge temperaturen en sterke wind maken het de brandweer die de bosbranden in Australië bestrijden moeilijk. Aan de grens van deelstaten New South Wales (NSW) en Victoria, in het zuidoosten van het land, kwamen vannacht drie branden samen in één "megabrand", met een oppervlakte van 600.000 hectare. Ter vergelijking: dat is ongeveer even groot als de provincies Oost- en West-Vlaanderen samen. Een brandweerman uit NSW raakte ernstig gewond. Onze reporter Inge Bosschaerts brengt ter plaatse verslag uit. 

In enkele gebieden die door de bosbranden getroffen zijn, bedroegen de temperaturen gisteravond 44 graden en bereikte de wind snelheden tot 90 kilometer per uur. Vandaag zou het niet koeler worden.

Vannacht moesten bewoners van de stad Wodonga wegens brandgevaar in veiligheid gebracht worden. Meer dan 3.500 brandweermannen waren actief in NSW. Deze voormiddag woedden daar nog meer dan 140 branden.

Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Duizenden huizen zijn verwoest. Beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tonen hoe de rook tot 17 kilometer in de atmosfeer stijgt.

Gisteravond raakte een vrijwillige brandweerman van de NSW Rural Fire Service (RFS), die niet aan het werk was, ernstig verbrand aan zijn benen, ellebogen en handen toen hij zijn eigen huis nabij Tumbarumba probeerde te beschermen tegen de vlammen. Hij werd opgenomen in een ziekenhuis in Sydney. Nog vier andere brandweerlieden van de RFS liepen lichtere verwondingen op.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gunnar Aers

  Niets het slimmeriken hieronder. Cloud seeding werkt niet bij deze winden. Wateebomme bestaan al in vorm van watervliegtuigen. Bombardementen met zuurstof wegtrekkende effecten zijn een druppel op een hete plaat en zorgt voor nog meer doden. Zeewater verzilt de grond

 • Peter Hegge

  Er wordt nagedacht. Nagedacht over hulp van andere landen, als het een vlakte is , goed bezig.

 • MYRTHE PASS

  Drie keer de oppervlakte van België?! Kunnen jullie zich voorstellen hoe groot dit is? En de hoeveelheid dieren, die samen met de natuur hier als enigen echt de dupe van zijn. De menselijke slachtoffers zijn een te verwaarlozen aantal t.o.v. van het leed en de dood dat de dieren moe(s)ten meemaken. En wie heeft die branden aangestoken? De mens? Het wordt tijd dat Australië door de klimaatverandering een plotse sneeuwval te verduren krijgt.

 • Amalia Lima

  God help ons allemaal!!!!! Let it rain in Australië!!!! Please Vader help ons Moeder Natuur. Laat de Bomen niet sterven....Let the rain fall in Australië. Safe de Planeet

 • Christine Pannekoek

  Vraag me af waarom ze niet hetzelfde doen zoals in Dubai, uitgelokte regen...