Bosbranden Californië: bijna 200.000 mensen geëvacueerd

Brandweerlui proberen de vlammen in de buurt van Healdsburg te blussen.
AP Brandweerlui proberen de vlammen in de buurt van Healdsburg te blussen.
De bosbrand ‘Kincade Fire’ heeft zich door sterke wind verder verspreid over Sonoma County in de Amerikaanse staat Californië. Daarbij zijn wijngaarden in vlammen opgegaan, en dreigt het vuur Highway 101 over te steken. Meer dan twee miljoen mensen in de regio kwamen zonder elektriciteit te zitten. Bijna 200.000 mensen werden al geëvacueerd.

Gouverneur van Californië Gavin Newsom kondigde gisteren de noodtoestand af voor de hele staat, omdat bosbranden zich er uitbreidden, waardoor vierduizenden hectaren afbrandden en meer dan 180.000 mensen geëvacueerd moesten worden. De ‘Kincade Fire’ strekt zich uit over 12 hectare en heeft al 79 gebouwen vernield, 31.000 andere gebouwen worden bedreigd.

Sommige Amerikanen vinden dat de autoriteiten wel heel snel opdracht hebben gegeven tot evacuaties. Sheriff Mark Essick van de regio Sonoma liet op een persconferentie weten dat de politie extra aanwezig is in de ontruimde gebieden om mensen ervan te verzekeren dat “hun eigendommen, hun huizen veilig zullen zijn”.

“We zetten alle beschikbare bronnen in, en werken samen met verschillende instanties”, verklaarde Newsom. Zondag om 17 uur lokale tijd werd een grote verplichte evacuatie op poten gezet van de wijngaarden in Sonoma County tot aan Bodega Bay.

Een brandweerwagen komt uit de rook tevoorschijn in de buurt van Healdsburg.
AFP Een brandweerwagen komt uit de rook tevoorschijn in de buurt van Healdsburg.

‘s Nachts was volgens de brandweer de grootste zorg dat de vlammen Highway 101 zouden oversteken. Meer dan 3.000 leden van lokale, staats- en federale brandweer werden gisteren ingezet om de vlammenzee te bestrijden.

Nog tot woensdag zouden klanten van nutsbedrijf Pacific Gas and Electric Company (PG&E) zonder elektriciteit kunnen zitten, zei woordvoerder Mayra Tostado gisteren. Klanten zitten sinds zaterdag 17 uur lokale tijd in het donker.

De oorzaak van de Kincadebrand wordt nog onderzocht, maar volgens speculatie zou de oorzaak bij hoogspanningslijnen van PG&E liggen. Donderdag verklaarde het nutsbedrijf dat een van zijn transmissielijnen woensdagnacht problemen had, in de buurt van waar de brand uitbrak

Leden van de California National Guard houden de wacht in de buurt van Healdsburg.
AP Leden van de California National Guard houden de wacht in de buurt van Healdsburg.
Brandweermannen gaan het vuur te lijf in Healdsburg.
AFP Brandweermannen gaan het vuur te lijf in Healdsburg.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jean-pierre rejek

    Dat is iets anders dan stoofke aan hé hoort ge nu iets van die geitenwollensokken over fijne stof .

  • Tom Bombadil

    Dit zijn geen natuurbranden, maar oorlogsmisdaden. PG&E, NASA, en nog enkele bedrijven. Zolang Trump dit niet aanpakt, heb ik mijn twijfels over hem als president.