Bosbranden Australië breiden razendsnel uit: “Zelfs Sydney komt in gevarenzone”

EPA
De Australische brandweer houdt er rekening mee dat de bosbranden die het land teisteren in de loop van de week nog zullen verergeren. De felle branden hebben al aan drie mensen het leven gekost aan de oostkust.

Vandaag woeden nog meer dan honderd branden in New South Wales en Queensland, sommige daarvan zijn nog steeds niet onder controle. Doordat de temperatuur afgelopen nacht daalde, kregen de brandweer en de bevolking wel een dag respijt. 

Voor de volgende dagen zullen de weersomstandigheden echter verslechteren en worden hoge temperaturen verwacht, een lage luchtvochtigheid en een sterke wind. De branden zullen zich nog uitbreiden en ook West-Australië treffen.

Een NASA-satellietfoto van de verwoestende bosbranden nabij de kust van New South Wales, Australië.
EPA Een NASA-satellietfoto van de verwoestende bosbranden nabij de kust van New South Wales, Australië.

“Onder die omstandigheden zullen de branden zich snel verspreiden en levens en huizen bedreigen”, waarschuwt de brandweer van New South Wales. “Zelfs dichtbevolkte gebieden zoals Sydney zouden in de gevarenzone kunnen komen.”

Sinds vrijdag zijn drie mensen omgekomen en 150 huizen verwoest door de vlammen. Vijf personen die als vermist waren opgegeven, zijn wel terecht. Door de onvoorspelbaarheid van de branden sluiten de autoriteiten niet uit dat er nog mensen als vermist zullen worden opgegeven.

EPA3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Vercarre

    Ik heb zo de indruk dat er een flink aantal van die branden werden aangestoken.

  • Arwind Marjolein

    Wat een vreselijk lot voor de dieren... Moge God hen genadig zijn...

  • karin verwimp

    Ocharme al die dieren weeral die niet op tijd weg geraken of kunnen. Ik zal nooit die beelden vanuit een overvliegende heli vergeten met een paar schapen die in een omheinde weide wanhopig proberen aan het vuur te ontkomen. Gruwelijk.