Borsten van Afrikaanse meisjes gemutileerd om verkrachters af te weren

In het Afrikaanse land Kameroen worden de borsten van steeds meer jonge meisjes gemutileerd met hete stenen en gloeiende kolen. De pijnlijke praktijk wordt uitgevoerd door de moeders van de meisjes, die hen zo willen beschermen tegen mannen. Dat zeggen de makers van een ophefmakende documentaire.

Het 'borststrijken' zou tot één op vier Kameroense meisjes treffen. De wonden die de hete stenen maken, zijn bijzonder pijnlijk. De moeders van de meisjes - die de gruwelpraktijk in de meeste gevallen zelf uitvoeren - zien de pijn en de littekens echter als een noodzakelijk kwaad.

Levenslange littekens
Volgens een videodocumentaire hopen de vrouwen dat de wonden jonge meisjes minder aantrekkelijk maken voor het andere geslacht. Daardoor vermindert volgens hen het risico dat hun dochters het slachtoffer worden van verkrachters, seksueel overdraagbare aandoeningen of tienerzwangerschappen.

De praktijk - die ook meisjes van niet ouder dan negen jaar treft - bezorgt de slachtoffers levenslange littekens en gevaarlijke wonden. Wereldwijd wordt er dan ook met afgrijzen op gereageerd. "Het is intriest dat de seksualiteit van vrouwen als oorzaak voor het gedrag van mannen wordt aangewezen", zegt een gechoqueerde blogster. "Uiteraard moet laakbaar gedrag worden aangepakt - maar wel via de daders, niet via potentiële slachtoffers." (hlnsydney/tw)