Boris Johnson wil grootste propagandacampagne sinds WO II

Boris Johnson wil 110 miljoen euro uitgeven aan advertenties over zijn brexitplan.
Photo News Boris Johnson wil 110 miljoen euro uitgeven aan advertenties over zijn brexitplan.
De Britse premier Boris Johnson wil met de grootste propagandacampagne sinds de Tweede Wereldoorlog de bevolking achter zijn brexitplan krijgen. 

Anonieme regeringsbronnen zeggen vandaag in de Britse krant The Telegraph dat Johnson de komende drie maanden tot 110 miljoen euro wil uitgeven aan advertenties. “Het gaat om de grootste reclamecampagne sinds de oorlog, om Groot-Brittannië klaar te maken voor een brexit zonder deal, met een ongezien marketingoffensief op reclamepanelen, radio en tv”, aldus nog de bron.

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft op Twitter al haar grote ongenoegen duidelijk gemaakt. “Wat een schandelijke geldverspilling”, tweette Sturgeon, die later vandaag Johnson ziet.

No deal in voorbereiding

Zoals bekend heeft Johnson aangekondigd dat Groot-Brittannië de EU op 31 oktober zal verlaten, met of zonder deal. In de Sunday Times schreef minister Michael Gove dat de regering “werkt met de aanname” dat Londen de EU zonder deal zal verlaten. Gove leidt de voorbereidingen voor een vertrek zonder deal. “De volledige regeringsmachine zal aan volle kracht werken”, aldus Gove.

Nog volgens de Telegraph heeft Johnson zijn ministers gisteren gevraagd om “in overdrive te gaan om een no deal voor te bereiden”.

Ierse premier wacht op telefoon

De Ierse minister Michael Creed (Landbouw) stelde vandaag dat in zijn ogen geen sprake is van een doelbewuste belediging. Hij zei bij omroep RTÉ dat achter de schermen "ongetwijfeld" al wordt gesproken over contact tussen de leiders.

Johnson heeft inmiddels al wel gebeld met meerdere andere westerse leiders, onder wie de Nederlandse premier Mark Rutte, de Amerikaanse president Donald Trump en de Canadese leider Justin Trudeau. Het is onduidelijk waarom de nieuwe Britse premier nog geen contact heeft gehad met de leider van buurland Ierland.

Onenigheid over grens

Onenigheid over de regeling die een harde grens moet voorkomen tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland wordt gezien als een van de grootste struikelblokken.

Geen van de partijen wil een harde grens, waarbij gecontroleerd wordt door de douane, tussen Ierland en Noord-Ierland. Het was de bedoeling dat Londen en Brussel in een overgangsperiode na een ordelijke brexit verder zouden gaan praten over een regeling voor de grens.

De backstop is bedoeld als noodmaatregel indien een oplossing voor de grenskwestie zou uitblijven. Het Verenigd Koninkrijk zou dan voor onbepaalde tijd lid blijven van een douane-unie met de EU. De Britten kunnen daar dan niet eenzijdig uitstappen.

Johnson en andere brexiteers willen dat die zogeheten backstop van tafel gaat, maar de EU wil niet meer tornen aan de scheidingsdeal die vorig jaar is gesloten met Londen, toen Theresa May nog premier was. Zij kreeg het akkoord vervolgens niet door het Britse Lagerhuis. Johnson dreigt nu desnoods zonder deal uit de EU te stappen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  110 miljoen euro 'down the drain' om zijn eigen propaganda-praat te kunnen verkopen. Wederom wordt meer aandacht en geld besteed aan Brexit-campagne in plaats van nationale kwesties, dat moet steken bij vele Britten. Benieuwd of hij in zijn advertising zal aangeven welke bedrijven vertrekken, wat de burger moet doen in geval van tekorten (medicijnen, voeding, ...), wat met reizen door Europa (visum, erasmus), douaneplichten, voedselveiligheidsnormen, ... - de oplossing = iedereen kannibaal?

 • Erwin Van Roy

  Annie Broeckx waarom softies de EU zal nooot toegeven aan het VK en de Engelsen vrezen de No deal meer dan de EU. En als u zegt van niet. Verklaar dan waarom de Britten al 2 keer om uitstel heeft gevraagd.

 • Annie Broeckx

  De softies in Europa kunnen na 31 oktober alleen nog maar de eigen bevolking uitbuiten.

 • René Neeskens

  BJ wil uiteraard Eire inlijven , kompleet én zonder slag of stoot. Waarschijnlijk botst ie dan op de onverzettelijke Ieren, en dan komt er geweld aan te pas. Niemand wil dat , enkel en alleen een politicus die iets groots op zijn historisch palmares wil hebben staan. Dat daarbij, bij een echte confrontatie, duizenden doden zullen vallen, zal hem Downingstreetworst wezen.

 • Peter Janssens

  Dat Ierland maar op past met Boris ! Hij is bekwam om Ierland terug intelijven, hij is ook in de pockt van Poetin !