Boris Johnson waarschuwt Macron dat er geen brexit-uitstel komt

De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson (rechts) in het Elysée in Parijs eerder dit jaar.
EPA De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson (rechts) in het Elysée in Parijs eerder dit jaar.
De Britse premier Boris Johnson heeft de Franse president Emmanuel Macron gewaarschuwd dat er geen uitstel komt van Britse uitstap uit de Europese Unie, die voor 31 oktober is voorzien. Hij benadrukte dat het "de laatste kans" is om nog een akkoord te bereiken. Dat zegt een woordvoerder van Downing Street.

De Britse regeringsleider zou tijdens een telefoongesprek aan de Franse president hebben gezegd dat de Europese Unie er niet - foutief - vanuit moet gaan dat het Verenigd Koninkrijk ook na 31 oktober nog in de EU kan blijven. Johnson herhaalde naar verluidt ook dat hij geen nieuw uitstel van de brexit zal vragen, ook al dwingt een recent in het Britse parlement gestemde wet, de Benn Act, hem daartoe indien er geen akkoord met de EU wordt gevonden. 

De Britse premier bestempelde die wet als een "daad van capitulatie", die de positie van de Britten bij de onderhandelingen over de brexit verzwakt. "Het Verenigd Koninkrijk heeft een groot, belangrijk aanbod op tafel gelegd, maar nu is het tijd dat de Commissie toont dat ook zij bereid is om een compromis te sluiten. Zo niet dan stapt het Verenigd Koninkrijk zonder deal op", verklaarde een bron binnen Downing Street. 

De capitulatiewet en haar auteurs ondermijnen volgens Downing Street de onderhandelingen, maar “als de Europese leiders gokken dat dit een ‘no deal’ zal voorkomen, dan begaan ze een historische vergissing", luidde het tot slot.

Bekijk ook: Komt er toch een uitstel van de brexit?
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Wij zijn niet bang van jullie vertrek.

 • Moehmena Rahous

  De EU leest onze reacties niet, waarschijnlijk. Maar, ik denk wel dat de EU ons aanvoelt, dat haar burgers deze EU in/uit spelletjes van GB kotsbeu zijn, en dat indien Boris Johnson geen echte verlenging meer aanvraagt voor een akkoord, er een no-deal Brexit komt, waarvan zelfs EU geen spijt meer heeft, ondanks de economische gevolgen. Wij zijn deze cinema grondig beu. De Schotten anderzijds ook. Het licht mag uit, de deuren toe. Allez... de grenzen.

 • Guido Willems

  Wie moet hier wie waarschuwen ?

 • Marc LInden

  Dear Queen Mom, zie eens naar de foto. Uw Empire (sic) wordt vertegenwoordigd door en gekapte boer. Engelsen jullie hebben hem gekozen. Proficiat and byebye

 • Fred Pauwels

  Wat mij stoort is de minachtend houding. Voet op de tafel tov de Europese vertegenwoordiger. Dat kan niet anders dan weerzin opwekken en zo gaat die blaaskaak gaat nog eens plat op zijn gezicht vallen. Een Brexit volgens zijn termen, is het het begin van zijn zwanenzang.