Boris Johnson waarschuwt EU: “Hoe bozer de Hulk wordt, hoe sterker hij wordt”

De Britse premier Boris Johnson
AFP De Britse premier Boris Johnson
Er worden enorme vooruitgangen geboekt rond het brexit-akkoord. Dat heeft de Britse eerste minister Boris Johnson zaterdag aan de krant Mail on Sunday.

"Toen ik deze post kreeg, zei iedereen dat er absoluut geen aanpassing aan het akkoord mogelijk was (...) Ze (de EU-leiders) zijn daarop teruggekomen, en zoals jullie weten, vindt er een heel, heel goed gesprek plaats over de manier waarop we de problemen met de Noord-Ierse grens moeten oplossen. Er worden enorme vooruitgangen geboekt", aldus Johnson.

Londen verzet zich tegen een backstop, het mechanisme dat ervoor moet zorgen dat er, in het geval van een brexit mét akkoord, nooit een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Volgens geruchten zou Johnson overwegen om die backstop ertoe te beperken dat, indien geactiveerd, enkel Noord-Ierland aangesloten blijft bij de Europese douane-unie. Groot-Brittannië zou in dat geval zijn eigen koers kunnen varen.

"Er zal veel werk zijn voor 17 oktober", de datum van de laatste EU-top voor de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie, die gepland is voor 31 oktober. "Maar ik ga naar de top en ik ga een akkoord bereiken, ik ben echt hoopvol", stelt Johnson. 

Verder vergeleek de premier zijn land nog met de superheld de Hulk. "Hoe bozer de Hulk wordt, hoe sterker hij wordt en hij kan altijd ontkomen, hoe hard hij ook vast lijkt te zitten en dat is hetzelfde met dit land", aldus Johnson. 
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Vanmaldeghem

  Brexit vertoont eerder gelijkenissen met Fawlty Towers.

 • Wesley Gevaert

  Het enige wat hij kan is bleek uitslaan.

 • Gerry Cle

  Het akkoord dat Johnson hoopt te sluiten zal de Noord Ierse unionisten terug naar de wapens doen grijpen. Het brengt hun grootste doembeeld, een aansluiting met Ierland, wel heel dichtbij.

 • frans Venloo

  Gelijk heeft hij en ook lelijker zeker .

 • Dikke Van Aarschot

  Boris maakt de UK klein let maar op