Boris Johnson voor tuchtcommissie wegens uitspraken over boerka

Boris Johnson.
REUTERS Boris Johnson.
Ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson moet zich wegens omstreden uitspraken over het dragen van een boerka verantwoorden voor de tuchtcommissie van de Britse conservatieve partij. Dat melden verschillende media vandaag, zich beroepend op partijkringen. In het ergste geval riskeert hij uit de fractie gezet te worden of zelfs uit de partij.

Johnson krijgt al dagen bakken kritiek over zich heen omdat hij maandag in zijn wekelijkse column voor The Telegraph vrouwen met volledige lichaamsbedekking spottend had vergeleken met "bankrovers" en "brievenbussen". Hij wordt beschuldigd van stemmingmakerij tegen moslims om in de gunst te komen van rechtsconservatieve kiezers. 

Zelfs premier Theresa May had zich bij de eis voor een verontschuldiging aangesloten. "Ik denk dat we omzichtig moeten omgaan met onze gebruikstaal en begrippen", zei May. Ook andere partijcollega's van Johnson hadden kritiek op zijn woordkeuze. Naar verluidt is Johnson niet van plan om zich te excuseren. 

Johnson had in juli na een ruzie over de brexitplannen van May ontslag genomen. De voormalige pleitbezorger van de brexitcampagne zou ambities hebben voor de functie van premier. Volgens een bevraging onder Tory-aanhangers van begin augustus is hij favoriet om May op te volgen. Dat wordt ijdele hoop als hij uit de fractie wordt gezet.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Wouters

  Men moet eens stoppen om heiliger te zijn dan de paus en de problemen durven benoemen,reactie als voor een tuchtcommissie te moeten verschijnen omdat men durft schrijven of zeggen wat men denkt,is niet alleen schijnheilig,maar blokeerd de vrije meningsuiting,ik heb hier sterk de indruk dat dit een politieke afrekening word.

 • Tony Sponik

  Wat is daar nu onbeschoft aan? Hij heeft voor 200% gelijk.

 • André Gijbels

  Als ze niet onze waardes willen leven, is het beste dat ze het eerste en beste vliegtuig nemen naar waar ze van gekomen eijn, zeker niet Ryan air nemen, die staken

 • Peter Haerens

  Dit klinkt erger dan het is. Hij moet niet voor een rechtbank, maar voor een paar bobo's van zijn eigen partij. Voor hetzelfde toont hij hen de middelvinger en klaar is kees.

 • Eric Van den Bergh

  Kritiek op moslims = rechtbank