Boris Johnson ving na zijn aftreden als minister al tienduizenden euro’s

Boris Johnson tijdens een speech in Rocester begin dit jaar.
REUTERS Boris Johnson tijdens een speech in Rocester begin dit jaar.
Zijn aftreden als Britse minister van Buitenlandse Zaken minder dan een jaar geleden, heeft Boris Johnson bepaald geen windeieren gelegd. De politicus en drijvende kracht achter de brexitcampagne kon afgelopen maanden ruim 700.000 pond (786.000 euro) op zijn rekening bijschrijven voor speeches en columns. Ook andere brexiteers hebben tienduizenden ponden opgestreken, concludeert de Britse krant The Guardian na onderzoek.

De voornaamste kandidaat om Theresa May op te volgen als premier van Groot-Brittannië kreeg voor acht speeches een bedrag van 407.895 pond (458.500 euro), omgerekend 20.000 pond of bijna 22.500 euro per uur. 

Daarnaast hervatte Johnson zijn werkzaamheden voor de krant The Telegraph met een contractwaarde van 275.000 pond per jaar. Enkele losse artikelen en royalty's voor de verkoop van boeken deden de rest om boven de 7 ton uit te komen.

AFP

Mocht hij regeringsleider worden dan zal hij het met een stuk minder moeten stellen, het standaardsalaris van de premier is 150.402 euro. Een anti-EU speech in New Delhi leverde Johnson in maart alleen al 123.000 pond (138.000 euro) op. 

Oud-minister van milieu Michael Gove en de gewezen Britse brexitminister David Davis streken met 212.000 en 156.000 pond (238.000 en 1750.000 euro) ook het nodige geld op nadat ze waren afgetreden.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Lenssens

  Hoeveel sleepboten zouden er nodig zijn om het VK verder van Europa weg te krijgen. Ze zijn daar altijd al dwarsliggers geweest. Ze zijn over-zelfvoldaan van hun eigen. Doe het misschien op zijn Trumps. Sluit het eiland af van het vaste land.

 • Gunter Verleyen

  Zolang het volk dit allemaal slikt en zich liever druk maakt over een afgekeurd doelpunt bij een voetbalwedstrijd kan dit allemaal

 • Walter Decock

  Wat een reacties, dat kan alleen omdat er nog meer dommerikken zijn die betalen om naar die onzin te gaan luisteren. Blijf daar weg en de poenpakkerij zal snel ophouden.

 • Herbert Verbeeck

  Nieuwe Zonnekoning, maar dan een Engelse...

 • Mike Vanderkerken

  Grote mond en poenpakker, ondertussen ligt het VK op apegapen dankzij zijn fratsen met zijn spitsbroeder Farrage. Hij veroorzaakte mee de brexit en trok zich na de uitslag terug als een lafaard en nu wil hij premier worden. De Britse politiek is een nog grotere poppenkast dan de Belgische.